1 στους 2 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επηρεάζεται θετικά από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%

Η αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού κατά 7,5% – αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη μικρή αύξηση του 2% την 1η Ιανουαρίου – οδηγεί τη συνολική ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού για κάθε εργαζόμενο στα 882 ευρώ, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα στην 9η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει θεσμοθετηθεί κατώτατος μισθός.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν αυτή την αύξηση, δεδομένου ότι έχουν ενισχυθεί τελευταία από τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν στη μείωση των φόρων,  τη μείωση των ασφαλιστικών επιστρεπτέα προκαταβολή, μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι “έπρεπε να βρούμε μια χρυσή τομή, και νομίζω ότι ήταν μια επιτυχής προσπάθεια στα όρια των αντοχών της οικονομίας όπως σωστά είπε ο πρωθυπουργός”. 

Τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” για το 2021, με μικτό μισθό έως 800 ευρώ αμείβονται 1.021.728 μισθωτοί επί συνόλου 2.163.610 στον ιδιωτικό τομέα. Με μισθό έως 700 ευρώ αμείβονται 736.362, ενώ με μισθό 701-800 ευρώ αμείβονται 285.366. Στην κλίμακα 701-800 ευρώ ανήκουν όχι μόνο εκείνοι που είχαν κατοχυρώσει από το Φεβρουάριο του 2012 επίδομα τριετίας, αλλά και άλλες κατηγορίες που είχαν ατομική ή συλλογική σύμβαση εργασίας πάνω από το μικτό κατώτατο μισθό των 663 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η πλειοψηφία όσων μέχρι τον Απρίλιο αμείβονται με βάση το μικτό κατώτατο μισθό των 663 ευρώ (είτε παίρνουν επίδομα τριετίας, είτε όχι). Δηλαδή, 1 στους 2 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επηρεάζεται θετικά από την αύξηση του 7,5% που θα ισχύσει από την 1η Μαίου 2022.

Στελέχη της αγοράς εργασίας εκτιμούν πως οι συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού με κυβερνητικές αποφάσεις αποτελούν “κίνητρο” για αυξήσεις και στους άλλους μισθωτούς. Και αναφέρονται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα “κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr