100 ημέρες πολέμου στην Ευρώπη και ο Πούτιν

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται σήμερα Παρασκευή στην 100ή της ημέρα, χωρίς να διαφαίνεται ένα τέλος στις μάχες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες στρατιώτες και άμαχους, μεταξύ των οποίων και 243 παιδιά, έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν μετατρέψει δεκάδες πόλεις σε ερείπια.

Και ενώ οι Ρώσοι εμφανίζουν κάποιες επιτυχίες στο Ανατπλικό μετωπο,  ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι “αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία είναι τέτοια που μπορεί να αλλάξει την τροπή του πολέμου”. Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε πως “οι δυτικές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία”.

Πούτιν: “business as usual”…

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να μεταδώσει την εντύπωση του ανθρώπου που ασχολείται με “business as usual” και ο οποίος αντιμετωπίζει τον πόλεμο στα σύνορά του με την Ουκρανία ως μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», που… δεν είναι δα και το πρώτο θέμα που τον απασχολεί!

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το Reuters, που επιχειρεί να “απεικονίσει” το ψυχόγραμμα του Πούτιν, τη στιγμή που ο Ρωσικός στρατός τα βρίσκει σκούρα στην Ουκρανία και η Ρωσική οικονομία φλέγεται από τις δυτικές κυρώσεις.

“Καθώς ο στρατός του έμπαινε στην ουκρανική πόλη Σιεβιεροντόνετσκ αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν έκανε μια αμήχανη κουβέντα σε μια τηλεοπτική τελετή για να τιμήσει τους γονείς των εξαιρετικά πολυπληθών οικογενειών, μεταδίδει το Reuters.

Από τις αρχές Μαΐου, έχει συναντηθεί -κυρίως διαδικτυακά- με εκπαιδευτικούς, αφεντικά πετρελαίου και μεταφορών, αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και επικεφαλής τουλάχιστον δώδεκα ρωσικών περιοχών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται χιλιάδες μίλια από την Ουκρανία.

Μαζί με αρκετές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του και μια σειρά από τηλεδιασκέψεις με ξένους ηγέτες, βρήκε χρόνο για μια βιντεοδιάλεξη σε παίκτες, προπονητές και θεατές της Πανρωσικής Λίγκας Νυχτερινού Χόκεϋ.

Ο Πούτιν δεν δείχνει ορατά σημάδια άγχους

Η εμφάνιση μιας συμπαγούς, ακόμη και βαρετής ρουτίνας είναι σύμφωνη με την αφήγηση του Κρεμλίνου ότι δεν διεξάγει πόλεμο – απλώς διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να… συμμορφώσει έναν ενοχλητικό γείτονα.

  • Για έναν άνθρωπο του οποίου ο στρατός έχει, σε μεγάλο βαθμό, μειωμένη αποτελεσματικότητα στην Ουκρανία και έχει νικηθεί από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, έχοντας ανείπωτες χιλιάδες απώλειες, ο Πούτιν δεν δείχνει ορατά σημάδια άγχους.

Σε αντίθεση με την προετοιμασία της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, όταν κατήγγειλε την Ουκρανία και τη Δύση με πικρές, οργισμένες ομιλίες, η ρητορική του, μετά από 100 ημέρες πολέμου, είναι συγκρατημένη. Ο 69χρονος Ρώσος ηγέτης εμφανίζεται ήρεμος, συγκεντρωμένος και δείχνει να έχει πλήρη γνώση των δεδομένων και των λεπτομερειών.

Αν και αναγνωρίζει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέει στους Ρώσους η οικονομία τους θα αναδειχθεί τελικά ισχυρότερη και πιο αυτάρκης, ενώ η Δύση θα υποστεί ένα φαινόμενο μπούμερανγκ από τις σπειροειδής τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

Ο Πούτιν διατηρεί την εικόνα της κανονικότητας

Όμως, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος, ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη πρόκληση να διατηρήσει την εμφάνιση της κανονικότητας.

Οικονομικά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς οι κυρώσεις θα δαγκώσουν σκληρότερα και η Ρωσία οδεύει προς την ύφεση.

Στρατιωτικά, οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν προχωρήσει σταδιακά στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ενισχύουν τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα για προηγμένα πυραυλικά συστήματα.

Πρός κινητοποίηση εφεδρειών

Εφόσον η επίθεση της Ρωσίας εξακολουθεί να παραπαίει, ο Πούτιν θα μπορούσε να αναγκαστεί να κηρύξει πλήρη κινητοποίηση εφεδρειών για να ενισχύσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του, λένε δυτικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας.

«Αυτό θα περιλάμβανε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Ρωσία, και τότε φυσικά θα γίνει ορατό το δράμα ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη πόλεμο», είπε ο Gerhard Mangott, ένας Αυστριακός ακαδημαϊκός που έχει γνωρίσει και παρατηρεί τον Πούτιν. για πολλά χρόνια.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δύσκολο να “πουληθεί” σε ένα ρωσικό κοινό που βασίζεται κυρίως στα κρατικά μέσα ενημέρωσης πιστά στο Κρεμλίνο και, ως εκ τούτου, έχει κρατηθεί σε πλήρη πάγνοια της κλίμακας των ρωσικών οπισθοδρομήσεων και απωλειών.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν βρίσκεται ακόμη σε αυτό το σημείο, είπε ο Mangott, και ο Πούτιν μπορεί να αντλήσει κάποια ενθάρρυνση από τα σημάδια της δυτικής κόπωσης με τον πόλεμο. Αναδύονται διαφωνίες μεταξύ των πιο επιθετικών υποστηρικτών της Ουκρανίας – των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής – και μιας ομάδας χωρών, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, που πιέζουν για τον τερματισμό του πολέμου.

«Ο Πούτιν υπολογίζει ότι όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος, τόσο περισσότερες συγκρούσεις και προστριβές θα εμφανίζονται στο δυτικό στρατόπεδο», είπε.

Ο Πούτιν δεν φαίνεται να επιδιώκει διπλωματική διέξοδο

Εν τω μεταξύ, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία σταμάτησαν πριν από εβδομάδες, και ο Πούτιν δεν δείχνει κανένα απολύτως σημάδι ότι επιδιώκει διπλωματική έξοδο. «Εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει μια καλή στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε η Όλγα Όλικερ, διευθύντρια προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στο Crisis Group.

Ο Πούτιν διατηρεί την επιλογή να διεκδικήσει τη νίκη σε οποιοδήποτε σημείο, επειδή οι δηλωμένοι στόχοι του – αυτό που ονόμασε αποστρατικοποίηση και αποναζικοποίηση της Ουκρανίας – «ήταν πάντα στόχοι που μπορούσες να κηρύξεις πραγματοποιημένους γιατί ποτέ δεν ήταν σαφώς καθορισμένοι και ήταν πάντα κάπως γελοίοι», είπε η Oliker.

Οι λέξεις “πόλεμος” και “Ουκρανία” δεν ακούγονται συχνα στη Μόσχα…

Οι λέξεις “πόλεμος” και “Ουκρανία” δεν ειπώθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια της 40λεπτης  βίντεο – επικοινωνίας του Πούτιν την Τετάρτη με τις πολύτεκνες οικογένειες.

Φορώντας τα καλύτερα φορέματά τους και κοστούμια, οι οικογένειες κάθονταν αμήχανες και δύσκαμπτες σε τραπέζια φορτωμένα με λουλούδια και φαγητό, καθώς ο Πούτιν τους κάλεσε με τη σειρά του να συστηθούν και μετά να συζητήσουν “περί ανέμων και υδάτων”. Την ίδια μέρα, οκτώ σχολικά λεωφορεία παρήλασαν  στην κεντρική πλατεία του Lviv στη δυτική Ουκρανία άδεια, για να υπενθυμίσουν ότι 243 παιδιά από την Ουκρανία σκοτώθηκαν από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν.

«Η Ρωσία είχε πολλά προβλήματα, αλλά αυτό συνέβαινε πάντα», είπε ο Πούτιν καθώς ολοκλήρωσε τη διαδικτυακή συνάντηση με τους πολύτεκνους. «Τίποτα ασυνήθιστο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα εδώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr