Λιβύη Διάσκεψη

Στο Βερολίνο, στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και, για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην αιχμή η πολιτική μετάβαση στη Λιβύη

Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν κυρίως την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη μετά την προηγούμενη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 και τα “επόμενα απαραίτητα βήματα για μια βιώσιμη σταθεροποίηση”, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η έμφαση θα είναι στις ετοιμασίες ενόψει των εκλογών που προβλέπονται στις 24 Δεκεμβρίου και στην προβλεπόμενη αποχώρηση, βάσει των όρων της κατάπαυσης του πυρός, των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη”, συνεχίζει το υπουργείο.

“Τα μέτρα που αποσκοπούν να ενοποιήσουν τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας θα συζητηθούν επίσης”, προσθέτει, διευκρινίζοντας πως η διάσκεψη αυτή θα είναι “η έκφραση της σταθερής διεθνούς υποστήριξης στη σταθεροποίηση της Λιβύης” που βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Η προσπάθεια της Λιβύης να εξέλθει από μια δεκαετία ταραχών

Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από μια δεκαετία ταραχών. Η παρούσα κυβέρνηση ενότητας, που σχηματίστηκε στις αρχές του έτους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση διασφαλίζοντας μια μετάβαση μέχρι τις εκλογές.

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων φαίνεται κεντρικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η λιβυκή σύγκρουση έχει εν πολλοίς τροφοδοτηθεί από εξωτερικές δυνάμεις.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις είχε κάνει λόγο στα τέλη Μαΐου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για “στασιμότητα” σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της παραλιακής διαδρομής ανάμεσα στη Σύρτη και τη Μισράτα και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

20.000 οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές 

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών στη Λιβύη: Ρώσοι του ιδιωτικού ομίλου Wagner, από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Συρία…

Αλλά και εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν παρουσία στη χώρα χάρη σε διμερή συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Με βάση τη συμφωνία, η Άγκυρα είχε βοηθήσει στρατιωτικά το στρατόπεδο της Τρίπολης να απωθήσει μια μεγάλη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας που είχε εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος στο παρελθόν είχε την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr