Μετά από 13 χρόνια, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 30ετές ομόλογο του Δημοσίου και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών καταδεικνύει αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Το επιτόκιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η απόδοση κοντά στο 1,75%-1,80% θα αποτελούσε μία “δίκαιη τιμολόγηση” για τον 30ετή ελληνικό τίτλο, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,43% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,59%.

Όσον αφορά στους στόχους του ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με το capital.gr, και ένα ποσό άντλησης κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ αφήνει περιθώρια για reopening του τίτλου αργότερα μέσα στο έτος, αν και η άντληση ενός μεγαλύτερου ποσού και προς τα 3 δισ. ευρώ θεωρείται απόλυτα εφικτή.

Τα μηνύματα

Παράλληλα, με την συγκεκριμένη έκδοση η Ελλάδα “στέλνει μήνυμα” αξιοπιστίας στις αγορές, αλλά και στους επενδυτές, αξιοποιώντας και την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργεί η ΕΚΤ με την ανακοίνωση ότι επιταχύνει τις αγορές ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι επόμενες ελληνικές εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν Ιούλιο και Οκτώβριο.

Συνολικά η Ελλάδα προτίθεται να δανειστεί από τις αγορές περί τα 8-12 δισ. το 2021 με καλά σχεδιασμένες εκδόσεις ομολόγων, ώστε και την ρευστότητά της να ενισχύσει, αλλά και να στείλει το μήνυμα ότι, παρά την πανδημία, μπορεί να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα.

Πηγή: economico.gr