35 μέλη του Κογρέσου προειδοποιούν τον Μπάιντεν:

Επιστολή – κόλαφο για τον Ερντογάν και αυστηρή προειδοποίηση στο Τζό Μπάιντεν έστειλαν 35 Αμερικανοί βουλευτές, με την οποία επιστούν την προσοχή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξη του στην  αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

  • “Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε ενέργεια που μας παρέχεται ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε από το να προχωρήσει”, υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί νομοθέτες.

Η επιστολή εστάλη την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ολίγο αναθεωρημένη από την ήδη δημοσιοποιημένη, προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Σε αυτήν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πιθανή πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και στον εκσυγχρονισμό άλλων 80, που διαθέτει η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας.

“Διχαστικές τακτικές Ερντογάν”

«Ο Ερντογάν επέλεξε με συνέπεια να δίνει προτεραιότητα στις διχαστικές τακτικές για προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του», γράφουν οι νομοθέτες και προσθέτουν:

«Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες και άσχετες παραχωρήσεις καθιστά σαφές ότι έχει κάνει το ελάχιστο για να ενισχύσει τη στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες.

Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές στην (ευρύτερη) περιοχή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν προς τη Ρωσία σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

“Θα αποτρέψουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία”

Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε ενέργεια που μας παρέχεται ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε από το να προχωρήσει”.

Οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι “το (κακό) προηγούμενο δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του εάν συνεχίσουμε να επιβραβεύουμε τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Όχι σε κίνητρο αποσταθεροποίησης στην Αν. Μεσόγειο

Οι Αμερικανοί νομοθέτες γράφουν στον Αμερικανό Πρόεδρο και τα παρακάτω:

Εάν εγκριθεί, η πώληση των F-16 της επόμενης γενιάς στην Τουρκία, αυτό θα δώσει μόνο κίνητρο στον Πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες στην περιοχή και να αγνοήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Οι δυνάμεις της Τουρκίας, και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν επανειλημμένα λάβει επιθετικές, θανατηφόρες ενέργειες κατά των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική.

Εδώ και χρόνια – συχνά χρησιμοποιούν όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής για να πραγματοποιήσουν αυτές τις εισβολές και να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία, το Ιράκ και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το καθεστώς του Ερντογάν συνεχίζει επίσης να διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικές τακτικές για να καταστείλει θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτικές μειονότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι αναφορές για την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν στην πώληση επιβεβαιώθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη της Ισπανίας στα τέλη Ιουνίου. Η Τουρκία έθεσε για πρώτη φορά το αίτημα για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 80 που θα εκσυγχρονιστούν από τον στόλο της το φθινόπωρο του περασμένου έτους”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΔΩ: 220709030940_2022-July08-Letter-to-Biden-Admin-Fighter-Jets-f-16

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr