Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει “επενδύσιμα” ομόλογα (επειδή δεν έχει επενδυτική βαθμίδα), η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από το PEPP, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων (από την ΕΚΤ) πάνω από 45 δισ. ευρώ σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Έτσι, η ΕΚΤ, με την επέκταση των αγορών από τα 1,35 τρισ. στα 1,85 τρισ. ευρώ και της διάρκειας του προγράμματος μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, προσφέρει στην Ελλάδα δύο δυνατότητες:

Με βάση την σταθμισμένη ποσόστωση με την οποία αγοράζει η ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα, η οροφή αυξάνεται από τα 33,3 δισ. στα 45,2 δισ. ευρώ,παρέχοντας ισόποση ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η επέκταση του προγράμματος μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 δίνει στην χώρα μας τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να επιχειρήσει να πάρει από τους οίκους αξιολόγησης τις αναβαθμίσεις που χρειάζεται, για να εξασφαλίσει την λεγόμενη “επενδυτική βαθμίδα”.

Μόλις γίνει αυτό η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει και στην ποσοτική χαλάρωση που θα διαδεχθεί το PEPP κάποια στιγμή μέχρι και το τέλος του 2022 διατηρώντας όλο αυτό το διάστημα χαμηλά επιτόκια δανεισμού – γεγονός που κρίνεται “πολίτιμο” και για τις τράπεζες και για την πραγματική οικονομία. Όσο τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών θα μειώνονται αυτό (λογικά) θα περνάει και στην πραγματική οικονομία.

Πηγή: economico.gr