Ταμείο Ανάκαμψης

Επιταχύνονται οι ρυθμοί για την ένταξη νέων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι στα συνολικά 48 που είχαν ενταχθεί μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου ετοιμάζονται να ενταχθούν άλλα 50, για τα οποία έχουν εκδοθεί ήδη οι σχετικές αποφάσεις.

Αγώνας αντοχής 

Μετά την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης στο τέλος του 2021 και την αίτηση για τη δόση των 3,56 δισ. ευρώ, πλέον το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία μπαίνουν στον αγώνα αντοχής της υλοποίησης του προγράμματος και μάλιστα εγκαίρως.

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης 48 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,76 δισ. ευρώ. Σε αυτήν τη χρονική φάση είναι έτοιμες να ενταχθούν άλλες 50 δράσεις (επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις) συνολικού προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος από αυτό το πακέτο έργων έχει το Υπουργείο Εργασίας. Προς ένταξη βρίσκονται οκτώ μεγάλα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης του ΕΦΚΑ συνολικού προϋπολογισμού 412 εκατ. ευρώ.

Προγράμματα απασχόλησης ειδικά για νέους από 18 έως 30 χρονών

Ειδικότερα ενεργοποιούνται προγράμματα απασχόλησης ειδικά για νέους από 18 έως 30 χρονών, για ειδικές ομάδες πληθυσμού με δυσκολία ανεύρεσης εκ νέου εργασίας και αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Επίσης υπάρχει ειδικό έργο για την αναβάθμιση του ψηφιακού αρχείου του ΕΦΚΑ ώστε να γίνεται ευκολότερα η διαχείριση παλιών και νέων συντάξεων, καθώς επίσης και η γενικότερη λειτουργία του νέου Ταμείου.

Στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, υπάρχουν προς ένταξη συνολικά έξι προγράμματα προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ Τα τέσσερα από αυτά θα ενισχύσουν κάθε μορφής εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμό και γαστρονομία, ορεινό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό, τουρισμό υγείας και ευεξίας). Ένα πέμπτο έργο αφορά την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων και το έκτο, την εξασφάλιση της προσβασιμότητα σε παραλίες.

Δύο έργα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Περιλαμβάνονται επίσης δύο έργα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ. Το πρώτο αφορά τη δημιουργία ενός κέντρου Διαχείρισης Συμβάντων για το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής και Φυσικής Ασφάλειας με υποστήριξη κυβερνοασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και των λειτουργιών των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Το δεύτερο έργο αφορά δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο/προσφύγων και μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ενταχθούν έξι έργα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που θα αφορούν την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του και άλλα τρία μικρότερα έργα της ΑΑΔΕ, τα οποία αφορούν κυρίως την ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων της.

Τα μεμονωμένα έργα

Στο ίδιο πακέτο έργων περιλαμβάνονται και μεμονωμένα έργα Υπουργείων, όπως :

– Η δημιουργία ένας ψηφιακού πλέγματος διαδραστικής μάθησης του Υπουργείου Παιδείας. Το έργο αφορά την εγκατάσταση τουλάχιστον 36.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (συμπεριλαμβανομένων λευκών πινάκων, φορητών υπολογιστών, διαδραστικών προβολέων και εσωτερικών καλωδίων) για αίθουσες διδασκαλίας σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ.

– Η μεταρρύθμιση του θεσμού του claw bαck από το Υπουργείο Οικονομικών με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ. Η αλλαγή θα αφορά τη δυνατότητα που θα δίνεται εφεξής στις φαρμακευτικές εταιρίες αν δεν μπορούν να επιστρέψουν το ποσό που οφείλουν λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης να διαθέτουν το ποσό αυτό σε έρευνα του τομέα τους.

Ενεργειακή αναβάθμιση του “Εξοικονομώ κατ Οίκον”

– Το γνωστό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, με προϋπολογισμό 199,64 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά την νέα μορφή του προγράμματος που θα χρηματοδοτείται εφεξής από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι το ΕΣΠΑ, όπως συνέβαινε μέχρι και το τέλος του 2021.

– Το πρόγραμμα επιλογής και ωρίμανσης επενδύσεων στρατηγικής σημασίας από το ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο δένεται ως προκαταβολή το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Φυσικά η αξιολόγηση και η ένταξη έργων δεν θα σταματήσει εδώ. Με συντονιστή το ΥΠΟΙΚ, τα Υπουργεία που έχουν δεσμεύσει μερίδιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνεχίσουν να εντάσσουν έργα με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr