Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη με την πυρκαγιά σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο, Κάρυστο και Υλίκη. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε 63 ανέρχονται οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται στο αρχικό τους στάδιο.

Στη Ρόδο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσσαρι, Μαλώνας και Κάλαθος με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγλατούρι, Περίθεια και Λαύκι χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στην Ευβοία πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι, εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στο Δερβενάκι Αχαΐας οι αναζωπυρώσεις μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται. Οριοθετήθηκαν επίσης οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Copernicus για τις περιοχές Αιγιαλείας, Κέρκυρας και Καρύστου

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του Δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (EMSR676, EMSR677 και EMSR678) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Ρόδος: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάσβεση

Στη Ρόδο, η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Στην μάχη της κατάσβεσης μέχρι την δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Κάρυστος: Σε εξέλιξη ένα συνεχές «κυνήγι» με τη φωτιά

Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν τις αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς. Οι εναέριες δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη σ’ ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωριό Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού».

Ο περιφερειάρχης δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής», υπογραμμίζει.

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, τόνισε στην «Κ» πως από χθες στο χωριό Πλατανιστός είναι σε εξέλιξη ένα συνεχές «κυνήγι» με τη φωτιά, η οποία πλησιάζει μεν τα σπίτια, ωστόσο, οι προσπάθειες κατάσβεσης απομακρύνουν τον κίνδυνο.

«Οι κάτοικοι απομακρύνονται και μετά επιστρέφουν. Δεν κινδυνεύουν σπίτια τώρα», ξεκαθαρίζει αν και όταν η πυρκαγιά ελεγχθεί πλήρως είναι πολύ πιθανό κατά τον δήμαρχο η καταγραφή να «δώσει» ζημιές σε σπίτια τα οποία βρίσκονται μέσα σε ελαιώνες.

Απομάκρυνση της πυρκαγιάς από τους οικισμούς, για την ώρα, αναφέρει και για τα χωριά Λιβάδι και Ποτάμι Καρύστου, σημειώνοντας όμως πως όλο αυτό το μέτωπο αποτυπώνει τη διαρκή προσπάθεια να μένει η πυρκαγιά έξω από τον στενό πυρήνα των οικισμών.

Όπως αναφέρει, στο μέτωπο επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων, άνδρες της Πυροσβεστικής, εθελοντές, μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Τέλος, ο κ. Ραβιόλος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι αγνοείται ένας 41χρονος κτηνοτρόφος, χωρίς ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, το γεγονός να συνδέεται απαραίτητα με την πυρκαγιά.

Κέρκυρα: Μεγάλες αναζωπυρώσεις 

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή έχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

Θήβα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση

Φωτιά ξέσπασε τη Δευτέρα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά βρίσκεται σε δασική έκταση, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεσή της 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ συνδράμουν επίσης μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

  • Από τη Σύνταξη του economico με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, ertnews.gr

Πηγή: economico.gr