700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιστρέφουν την ... επιστρεπτέα

700.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα δουν στους λογαριασμούς, που τηρούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ,  τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο από τις ενισχύσεις τις οποίες εισέπραξαν μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παράλληλα χιλιάδες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδοθούν σε ένα αγώνα δρόμου ώστε να συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος  του έτους τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα.

Τις τελευταίες ημέρες η ΑΑΔΕ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Θόδωρος Σκυλακάκης, κάνει τους  τελευταίους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι επιχειρήσεις τήρησαν τον όρο να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για το χρονικό διάστημα που ορίζονταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας.

Ποτέ θα αναρτηθούν τα ποσά με τις οφειλές

Αμέσως μετά, και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του έτους, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στη μερίδα κάθε φορολογούμενου.

Κάθε επιχείρηση ή επιτηδευματίας που έλαβε χρήματα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορεί να δει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr, στην επιλογή myAADE/ ο λογαριασμός μου/ προσωποποιημένη πληροφόρηση/ στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή, το ποσό που πρέπει να επιστρέψει.

Πως θα γίνει η πληρωμή των οφειλών

Σημειώνεται ότι οι 700.000 επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το επιστρεπτέο μέρος της κρατικής ενίσχυσης :

  • είτε σε 60 άτοκες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2022
  • είτε εφάπαξ, πριν το τέλος του έτους, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.

Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% της κρατικής ενίσχυσης. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% της ενίσχυσης. Για παράδειγμα μια επιχείρηση που έλαβε 200.000 ευρώ θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικής ενίσχυσης. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα 50.000 ευρώ σε 60 άτοκες δόσεις.

  • Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 προς το 2019 θα επιστρέψουν το 33% της κρατικής ενίσχυσης. Αν μια επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ. Εφόσον αποπληρώσει το εφάπαξ όλο το ποσό , τότε η υποχρέωση περιορίζεται στα 28.050 ευρώ.
  • Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% της κρατικής ενίσχυσης. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 50.000 ευρώ θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό Δημόσιο 21.250 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, το επιστρεπτέο ποσό δεν επιστρέφεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως το τέλος του έτους για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr