91 μέλη της Σικελικής Μαφία καταδικάστηκαν συνολικά σε 660 χρόνια φυλάκισης

Δεκάδες μαφιόζοι της Σικελίας και μαζί με «καθωσπρέπει» συνεργούς τους παίρνουν τον δρόμο της φυλακής ύστερα από μια δίκη-ορόσημο που απέδειξε ότι η συγκεκριμένη συμμορία εξαπάτησε την ΕΕ κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ.

Η δίκη των 101 κατηγορουμένων διήρκεσε περίπου 1,5 χρόνο, διεξήχθη δε σε ένα δικαστήριο που έμοιαζε μάλλον με bunker -για λόγους ασφαλείας-  στη Μεσσίνα

Η δίκη ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη, με 91 από τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε συνολικά 660 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα όπως απάτη, ψευδείς δηλώσεις, εκβιασμός, δημιουργία ψεύτικων εταιρειών για παράνομο κέρδος και διακίνηση ναρκωτικών.

Δύο από τους αρχηγούς συμμοριών θα πάνε στη φυλακή για 30 χρόνια και 23 χρόνια. Οι ετυμηγορίες και οι ποινές χρειάστηκαν περισσότερο από μία ώρα για να αναγνωσθούν.

Η δίκη αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα οργανωμένο σύστημα απάτης που διοχέτευσε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ από γεωργικά κονδύλια της ΕΕ στα ταμεία δύο μαφιόζικων «φυλών» (και των συνεργατών τους) οι οποίες κατοικοεδρεύουν στα Όρη Νεμπρόντι. Στο κύκλωμα συμμετείχαν επίσης λογιστές, πολιτικοί και κρατικοί υπαλλήλοι.

«Η δίκη κατέδειξε ότι υπάρχει μια σύγχρονη μαφία που έχει μετατοπιστεί από τον εκβιασμό και τα ναρκωτικά σε πιο εξελιγμένες μορφές εσόδων, χρησιμοποιώντας απάτη για να αποκτήσει δημόσιους πόρους που προορίζονται για την ανάπτυξη της Σικελίας», είπε στο POLITICO ο εισαγγελέας Maurizio De Lucia.

Το αποτέλεσμα της δίκης εγείρει ανησυχίες ακόμη και για τα 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ιταλία ως μέρος του ταμείου οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία. Αλλά η επιτυχής δίωξη θα μπορούσε επίσης να αναδείξει την ικανότητα της χώρας να πατάσσει το έγκλημα.

Η εξάρθρωση της Μαφίας

Το 2020, και ύστερα από τετραετή έρευνα, περίπου 1.000 αστυνομικοί επιτέθηκαν στα σπίτια δεκάδων ύποπτων μελών της μαφίας που χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα όπως Blondie, Banger και Vito Corleone (από τον χαρακτήρα του Marlon Brando στον «Νονό»).

Οι δύο φυλές πολέμησαν σφοδρά στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, σε έναν πόλεμο με πάνω από 40 νεκρούς. Αλλά αργότερα άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και αφιερώθηκαν στην κοινή προσπάθεια εξαπάτησης της ΕΕ.

Δωροδοκώντας τοπικούς αξιωματούχους, εντόπισαν οικόπεδα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν είχαν ακόμη διεκδικήσει κονδύλια της ΕΕ.

Τα οικειοποιήθηκαν απειλώντας ιδιοκτήτες γης ή δημιουργώντας πλαστά συμβόλαια ενοικίασης σε ονόματα «μπροστινών».

Συχνά δεν μπήκαν στον κόπο να καλλιεργήσουν τη γη, και έκαναν αίτηση για χρηματοδότηση σε γη που δεν χρησιμοποιήθηκε για αγροκτήματα ή γη που δεν ήλεγχαν, συμπεριλαμβανομένου ενός οικοπέδου που ανήκε στην Καθολική Εκκλησία και ενός άλλου που χρησιμοποιούσε το Ναυτικό των ΗΠΑ για να φιλοξενεί δορυφορικές επικοινωνίες….

Οι αρχές αντελήφθησαν ότι οι φυλές της μαφίας αποσπούσαν τις επιδοτήσεις της ΕΕ γύρω στο 2012, όταν ο Τζουζέπε Αντότσι, πρώην πρόεδρος της περιοχής Νεμπρόντι, ενίσχυσε τους ελέγχους και έψαξε το ιστορικό όσους υπεβελαν αίτηση για χρηματοδότηση.

Η χώρα των νεκρών ψυχών

Η έρευνα έθεσε τον Αντότσι σε κίνδυνο. Εγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας το 2016, η πιο υψηλού προφίλ επίθεση σε θεσμικό πρόσωπο από τη δεκαετία του 1990.

Τώρα ζει υπό 24ωρη ένοπλη φρούρηση. Παρέστη ωστόσο στο δικαστικό μέγαρο για να δει τις ετυμηγορίες να αναγιγνώσκονται.

«Αυτή η περιοχή ονομαζόταν ‘η χώρα των νεκρών ψυχών”, επειδή ήταν υποταγμένη στις συμμορίες», είπε στο Politico o Aντότσι. «Οι φυλές της μαφίας βρίσκονταν σε πόλεμο στο παρελθόν, αλλά τον τελευταίο καιρό, δεν χρειαζόταν πλέον να σκοτώνονται μεταξύ τους. Διότι έφτασαν χρήματα από την Ε.Ε. Μοίρασαν τη γη, ταπείνωσαν ανθρώπους. Ήταν οι μικροκαλλιεργητές που πλήρωσαν το τίμημα. Κανείς δεν θα μπορούσε να σταθεί απέναντί ​​τους, διαφορετικά θα «διορθωνόταν», όπως λένε, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές μαφιόζικες μεθόδους εκβιασμού και εκφοβισμού.

«Περισσότερα από 600 χρόνια φυλάκισης είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Αυτή η περιοχή έχει πλέον απελευθερωθεί και μπορεί να διδάξει κάτι στη χώρα», κατέληξε ο άνθρωπος που είχε πρώτος το θάρρος να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στους μαφιόζους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr