Όπως έχει γράψει αρκετές φορές το economico.gr, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, στην προσπάθειά της να απελευθερώσει πόρους για επενδύσεις σε σύγχρονες πλατφόρμες, ζητά διαρκώς από το Κογκρέσο να εγκρίνει την απόσυρση αεροσκαφών τα οποία θεωρούνται παλιά και έχουν υψηλό κόστος συντήρησης και αναβαθμίσεων.

Στην κορυφή της λίστας των αεροπλάνων αυτών βρίσκεται το A-10 Thunderbolt II, γνωστό και ως «Warthog» (φακόχοιρος), το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1977 και, παρά τις αναβαθμίσεις που έχει υποστεί, θεωρείται ως ένα από τα πιο παλιά αεροπλάνα που διαθέτει η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Ωστόσο, παρά τις… ικεσίες της Αεροπορίας, το Κογκρέσο αρνείται κατηγορηματικά να στείλει το Α-10 στο «νεκροταφείο» των αεροσκαφών. Μάλιστα, Δημοκρατικοί βουλευτές μπλόκαραν απόπειρα του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να νομοθετήσει την απόσυρση των μαχητικών αυτών.

«Ειδική περίπτωση»

Φυσικά, τα αίτια είναι αμιγώς πολιτικά: το μεγαλύτερο μέρος των Α-10 βρίσκεται σταθμευμένο στη βάση Ντέιβις-Μόνθαν στο Τούσον της Αριζόνα και σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς η βάση παράγει για την περιοχή εισόδημα της τάξης των τριών δισ. δολαρίων το χρόνο. Μια περικοπή της δύναμης των Α-10 θα μείωνε το ποσό αυτό και θα προκαλούσε και αύξηση της ανεργίας. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν καθόλου καλή για τον Δημοκρατικό Γερουσιάστή της Αριζόνα, Μαρκ Κέλι, ο οποίος «παίζει» την έδρα του στις ενδιάμενες εκλογές του 2022.

Από την άλλη, ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, στην περίπτωση που αποσύρει το Α-10, δεν διαθέτει άλλο αεροσκάφος σαν αυτό. Το Α-10, βλέπετε, είναι μια… ειδική περίπτωση: αρχικά σχεδιάστηκε για να «σκοτώνει» άρματα μάχης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, το αεροσκάφος στήθηκε γύρω από ένα τερατώδες κανόνι των 30 χιλιοστών, θωρακίστηκε σαν αστακός, οπλίστηκε με ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί και… έπεσε στη μάχη. Στη συνέχεια, μάλιστα, μετατράπηκε στο κατ’ εξοχήν αεροσκάφος εναέριας υποστήριξης επίγειων δυνάμεων, καθώς με την τεράστια δύναμη πυρός του και τη θωράκισή του μπορούσε να κάνει χαμηλές πτήσεις και να διαλύει αντιπάλους, ακόμα και δεχόμενο απευθείας πυρά.

Αποδεδειγμένη αξία

Το Α-10 είναι αργό, παλιό και… άσχημο, ωστόσο, στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κάποιοι ακόμα… γελούν με την ιδέα ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το υπερπροηγμένο, αλλά και πανάκριβο και υπερευαίσθητο F-35. Την ίδια στιγμή, το αεροσκάφος έχει να επιδείξει πραγματικές δάφνες από τη δράση του στο Κουβέιτ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια, ακόμα και κατά του ISIS στη Συρία, όπου κυριολεκτικά «θέριζε» όποιο στόχο βρισκόταν στο δρόμο του και άνοιγε περάσματα για τις επίγειες δυνάμεις. Μάλιστα, σε βίντεο από άσκηση, η καταστροφική ικανότητα του Α-10 είναι και εμφανής και τρομακτική.

Να σημειωθεί εδώ, ωστόσο, ότι το ζήτημα της απόσυρσης των Α-10 έχει πάρει και άλλες διαστάσεις, καθώς ο Στρατός των ΗΠΑ, όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια της Αεροπορίας, προσφέρθηκε να αγοράσει τα αεροσκάφη, καθώς θεωρούσε την απόσυρσή τους «πισωγύρισμα» σε επιχειρησιακό επίπεδο. Επίσης, υπάρχουν στο διαδίκτυο δεκάδες μαρτυρίες βετεράνων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι οποίοι αναφέρουν ότι εν πολλοίς χρωστούν τη ζωή τους στην ταχεία επέμβαση και την καταστροφική ισχύ των «γουρουνιών» που πραγματοποιούσαν περίπολο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr