Λοβέρδος ΚΙΝΑΛ

Για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και για τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει σε περίπτωση νίκης του μίλησε ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

“Είμαστε αιχμάλωτοι των χαμηλών ποσοστών”

«Είμαστε αιχμάλωτοι των χαμηλών ποσοστών. Τα νούμερα το φωνάζουν και στις κάλπες και στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο όμως, αν δεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώθηκε ως κυρίαρχος. Το αντίθετο πιστεύω και ακριβώς γι’αυτό αποφάσισα να διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εκφράσει αποτελεσματικά και με πειστικότητα την αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα έχει ανάγκη από τον προοδευτικό πρωταγωνιστή. Και σε ό,τι μας αφορά έχουμε μια τελευταία ευκαιρία. Η παράταξή μας να γίνει ο άλλος μεγάλος πόλος. Με μία φράση: Ή τώρα ή ποτέ. Δεν κινδυνολογώ. Καταγράφω την κατάσταση των πραγμάτων», τόνισε ο βουλευτής και πρώην υπουργός.

«Η πολιτική μου πεποίθηση δεν ορίζεται και δεν προσδιορίζεται από τα άλλα κόμματα. Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Και είμαι πολύ περήφανος για την κομματική μου ταυτότητα. Δεν είμαι όμως περήφανος που έχουμε δώσει το δικαίωμα να μας τίθενται απαξιωτικά διλήμματα. Αυτό εγώ θα το σταματήσω μαχαίρι», τόνισε ο Α. Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση αν απέχει περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από τη ΝΔ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, «το κόμμα θα πάψει να κινείται γύρω από τον μικρό, ομολογουμένως και δυστυχώς, εαυτό του. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης. Δεν μιλώ για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι σε ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ”.

Ολόκληρη η συνέντευξη Λοβέρδου στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”:

Ξεκινάμε με ένα προσωπικό ερώτημα: Ποιοι είναι οι φίλοι σας στην Πάτρα; Και δεν αναφερόμαστε σε πολιτικούς υποστηρικτές

Είναι σαν να με ρωτάτε πόσα ψάρια έχει ο γιαλός. Στην Πάτρα μεγάλωσα, από την Πάτρα έφυγα για να σπουδάσω, στην Πάτρα είναι το πατρικό μου σπίτι, η αδελφή μου, οι συγγενείς μου, τα πιο ξέγνοιαστα χρόνια μου. Πώς θα μπορούσα να απαριθμήσω τόσους φίλους που αγαπώ και πιστεύω ότι κι εκείνοι με αγαπούν επίσης; Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε ρεαλιστικό να γίνει. Αρκεί που τους ξέρω και με ξέρουν, αρκεί που αγαπιόμαστε.

“Αλίμονο αν δεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίαρχος”

-Το σημερινό δημοκοπικό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ είναι μικρό και πρέπει να αλλάξει ή μήπως είναι άθλος που διατηρείται έστω αυτό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει παγιωθεί ως κυρίαρχος χώρος στην κεντροαριστερά;

Είμαστε αιχμάλωτοι των χαμηλών ποσοστών. Τα νούμερα το φωνάζουν και στις κάλπες και στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο, όμως, αν δεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώθηκε ως κυρίαρχος. Το αντίθετο προσωπικά πιστεύω και ακριβώς γι΄αυτό αποφάσισα να διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εκφράσει αποτελεσματικά και με πειστικότητα την αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα έχει ανάγκη από τον προοδευτικό πρωταγωνιστή. Και σε ό,τι μας αφορά έχουμε μία τελευταία ευκαιρία. Η παράταξή μας να γίνει ο άλλος μεγάλος  πόλος. Με μία φράση; Ή τώρα ή ποτέ. Δεν κινδυνολογώ. Καταγράφω την κατάσταση των πραγμάτων.

-Στην Πάτρα μας είπατε ότι θα υπερδιπλασιάσετε τα ποσοστά σας. Η ανάκαμψη είναι ζήτημα προσώπου ή πολιτικής; Ρωτάμε ευθέως: Ποιο είναι το λάθος που κάνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Απαντώ ευθέως. Η ανάκαμψη συνδέεται ευθέως και πρωτίστως με τρεις μεγάλες αλλαγές. Αλλαγή ηγεσίας. Αλλαγή θέσεων και ξεκάθαρο μήνυμα στα μεγάλα ζητήματα της μετανάστευσης,  της ασφάλειας του πολίτη και ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του κράτους. Αλλαγή στη νοοτροπία ενός μικρού κόμματος σε νοοτροπία κόμματος-δύναμης εξουσίας. Εάν οι συμπολίτες μου προτιμήσουν εμένα οι τρεις αυτές αλλαγές θα γίνουν και μαζί θα επιτύχουμε.

“Εάν εκλεγώ το κόμμα θα πάψει να κινείται γύρω απο τον μικρό εαυτό του”

-Τι θα αλλάξετε εσείς ως πρόεδρος;

Το κόμμα θα πάψει να κινείται γύρω από τον μικρό, ομολογουμένως και δυστυχώς, εαυτό του. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης. Δεν μιλώ για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι σε ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ. Η φορά της πολιτικής μου σκέψης είναι προς τα εμπρός. Έχουμε το ιδεολογικό υπόβαθρο, έχουμε τα στελέχη, υπάρχει προσδοκία της κοινωνίας για τη σοσιαλδημοκρατία. Και ακόμη έχουμε έναν φαληρημένο ως αξιωματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης έχουμε δημοκρατία του ενός κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί. Εάν εκλεγώ αρχηγός της παράταξης με προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα προσωπικά θα αποτελέσω τη σφήνα ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, η παράταξη θα ανακτήσει κύρος και ποσοστά και η χώρα θα αποκτήσει πατριωτική, προοδευτική και μεταρρυθμιστική, αντιπολίτευση.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον υπαρξιακό αντίπαλο”

-Η κυβέρνηση Τσίπρα σας ενέπλεξε σε δικαστικές περιπέτειες που σας πλήγωσαν ηθικά. Η φόρτιση από την ιστορία αυτή έχει μήπως αναχθεί σε βεντέτα, έτσι που το προσωπικό στοιχείο να εκτοπίζει το πολιτικό κριτήριο στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση Τσίπρα επιχείρησε να με εξοντώσει πολιτικά και ηθικά. Όχι μόνο απέτυχε αλλά τώρα όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή τη βδελυρή εκστρατεία σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων λογοδοτούν όπου τους αρμόζει. Βεντέτα δεν υπάρχει. Μιλώ πάντοτε πολιτικά και όχι προσωπικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον υπαρξιακό αντίπαλο.

“Οι εσωκομματικές μουσίτσες”

-Το σενάριο που έχετε ακούσει είναι ότι ο Α. Λοβέρδος θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που θα διασφαλίσει κυβερνησιμότητα εφόσον δεν επιτρέψουν αυτοδυναμία στη ΝΔ τα ποσοστά της. Τι απαντάτε;

Αυτά περί συνδέσμου τα λένε οι επονομαζόμενες από εμένα εσωκομματικές μουσίτσες ή αλλιώς σουσουράδες και επωνύμως μόνο ο Α.Τσίπρας. Κατανοώ τον πανικό και των δύο, για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά, από το ενδεχόμενο να ηγηθώ του κέντρου και της κεντροαριστεράς, που τους αναγκάζει να διακινούν γελοιότητες. Ο στόχος μου είναι να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο ξανά, να γίνουμε εμείς και πάλι ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί τον παραδοσιακό και ιδεολογικό μας αντίπαλο. Εκ των πραγμάτων μπροστά σε αυτό και ένα παιδάκι του δημοτικού αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα σενάρια εκτός από απολύτως ευφάνταστα προσκρούουν και στη κοινή λογική.

-Απέχετε περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από τη ΝΔ;

Πρόκειται για παράφραση του άλλου συχνού ερωτήματος «με ποιον θα πάτε» αυτό που με ρωτάτε. Η πολιτική μου τοποθέτηση δεν ορίζεται και δεν προσδιορίζεται από τα άλλα κόμματα. Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Και είμαι πολύ περήφανος για την κομματική μου ταυτότητα. Δεν είμαι όμως περήφανος που έχουμε δώσει το δικαίωμα να μας τίθενται τέτοια απαξιωτικά διλήμματα.  Αυτό εγώ θα το σταματήσω μαχαίρι.

-Μήπως το πολιτικό πρόβλημα του χώρου σας είναι ότι μειώθηκαν τα περιθώρια για αναδιανομές πλούτου,  και ότι έχουμε περάσει στην περίοδο των ορθολογικών τομών, πεδίο το οποίο καλύπτει επαρκώς και πειστικά η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκουν και τα κάνουν. Μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να είναι καλύτερη από την προηγούμενη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλή. Μετά τον όλεθρο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο πήχης έπεσε πολύ χαμηλά. Για την πατρίδα, όμως, για την κοινωνία, για την οικονομία, για τους συμπολίτες μας τίποτε λίγο δεν πρέπει να θεωρείται αρκετό. Στην πολιτική οι συμβιβασμοί είναι μοιραίοι. Η αντιπολίτευση σήμερα … απλώς δεν υπάρχει. Όπως είπα και παραπάνω ζούμε για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά τη δημοκρατία του ενός κόμματος. Αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε. Και η πρωτοβουλία που ανέλαβα με τίτλο Πράσινη Επανάσταση σε αυτή τη θετική ανατροπή σκοπεύει. Το ΠΑΣΟΚ θέλει, μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.

“Τα σύμβολα δεν γερνούν”

-Συγκινούν τους νέους ανθρώπους τα ιστορικά σύμβολα του ΠΑΣΟΚ; Τι παραπάνω μπορείτε να τους πείτε για να τους συγκινήσετε;

Έχω πλήρη επίγνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τους νέους και γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να μεταλαμπαδεύσεις την αγάπη και την πίστη σε ιστορικά σύμβολα που εκείνοι δεν έζησαν στην εποχή που τα σύμβολα αυτά μεσουράνησαν. Τα σύμβολα, όμως δεν γερνούν! Στο ΠΑΣΟΚ σύμβολό μας είναι ο ήλιος. Το σύμβολο του Διαφωτισμού, του φωτός, των ιδεών και των αγώνων μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr