Αν και η Πρωτοχρονιά απέχει χρονικά ένα ολόκληρο τρίμηνο, η ΑΑΔΕ επιταχύνει την είσπραξη φόρων από εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων, ΦΠΑ και άλλων σχετικών εσόδων που παραγράφονται στο τέλος του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε χιλιάδες φορολογούμενους έχουν ήδη κοινοποιηθεί φόροι και πρόστιμα που αφορούν σε φορολογικές παραβάσεις τους σχετιζόμενες με μη απόδοση ΦΠΑ, απόκρυψη εισοδήματος ακινήτων, επαγγελματικής δραστηριότητας, αναδρομικών μισθών και συντάξεων κ.α.. Οι υποθέσεις αυτές πρόκειται να παραγραφούν στο τέλος του τρέχοντος έτους με βάση την νομοθεσία, αν δεν κοινοποιηθούν από την φορολογική αρχή στους παραβάτες οι πράξεις οριστικού προσδιορισμού φόρων και προστίμων.

Παρά την επίσπευση των διαδικασιών είσπραξης, αυτό δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν τους καταλογισμένους φόρους και πρόστιμα δεν έχουν δικαίωμα εναντίωσης. Αν και η εξόφληση αυτών είναι υποχρεωτική εντός 30 ημερών, εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος έχουν την δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής προς επαναξέταση της υπόθεσής τους, αν και δεν επιτρέπεται η απ’ ευθείας προσφυγή στα δικαστήρια.

Στις υποθέσεις που παραγράφονται την 31η Δεκεμβρίου 2023 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης 2012 στις οποίες προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία, ΦΠΑ φορολογικής χρήσης 2012 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση, φορολογικές δηλώσεις για το 2017 που δεν υποβλήθηκαν από νομικά και φυσικά πρόσωπα, φορολογία εισοδήματος με αρχική εκπρόθεσμη δήλωση εντός του 2020, επιχειρήσεις που παρέλειψαν να υποβάλουν δήλωση Ε9 για το έτος 2018 κ.α..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr