Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε μήνυμα αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος.

Δέσμευση Ο’ Μπράιεν για ομαλότητα

Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν «προφανώς» φαίνεται ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και δεσμεύτηκε για μια «πολύ επαγγελματική» διαδικασία παράδοσης-παραλαβής από το νέο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κίνηση του Ο’ Μπράιεν αντικατοπτρίζει την ανησυχία της γραφειοκρατίας που ασχολείται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ότι η καθυστέρηση στην μετάβαση στη νέα κυβέρνηση ή ακόμα και το -ανήκουστο- ενδεχόμενο να μην υπάρξει κανονική διαδικασία μετάβασης εκθέτει τη χώρα σε κινδύνους.

Αντιδράσεις από άλλες υπηρεσίες

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ο’ Μπράιεν επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους, πλέκοντας το εγκώμιο της ομάδας που θα στελεχώσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, λέγοντας ότι «θα είναι επαγγελματίες που έχουν βρεθεί ξανά εδώ και είχαν πόστα στο Λευκό Οίκο σε προηγούμενες κυβερνήσεις».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η λογική προσέγγιση του Ο’ Μπράιεν δεν είναι ο κανόνας: η Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που ασχολείται με κτίρια και ενοικιάσεις έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν ως νεοεκλεγέντα πρόεδρο, με αποτέλεσμα να του στερεί πρόσβαση σε κονδύλια και υποδομές που θα του επέτρεπαν την ομαλή ανάληψη της εξουσίας.

Και στο βάθος η… Γερουσία

Γενικά, ο Ο’ Μπράιεν προσπάθησε να παίξει πυροσβεστικό ρόλο, εξηγώντας ότι το πέρασμα της εξουσίας από τον Μπιλ Κλίντον στον Τζορτζ Γ. Μπους άρχισε Δεκέμβριο, ωστόσο ήταν ομαλό, καθώς πλέον εκφράζονται φόβοι ότι μια μη ομαλή διαδικασία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα η οποία σαρώνεται από νέο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Κι όλα αυτά, με τον Τραμπ να ορύεται στο Twitter ότι δεν αναγνωρίζει τίποτα, ότι ο ίδιος κέρδισε τις εκλογές και να ζητά τα εύσημα για τα εμβόλια κατά του Covid-19, της Pfizer και της Moderna, ενώ συνεχίζεται και το θρίλερ για τις δύο έδρες της Τζόρτζια στη Γερουσία που θα κρίνουν αν το σώμα θα είναι φιλικό ή εχθρικό προς τον Μπάιντεν.

Πηγή: economico.gr