Αδήλωτα εισοδήματα και

Με διασταυρώσεις στοιχείων από τέσσερις πηγές δεδομένων οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξετάζουν τη νομιμότητα κάθε λογής εισοδήματος που φτάνει στην Ελλάδα από το εξωτερικό, αλλά και εισοδήματα εσωτερικού τα οποία δεν αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Έτσι η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, θα ζητήσει στοιχεία των προηγούμενων ετών, από 100 χώρες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά ή οι επενδύσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει Έλληνες πολίτες έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες που έχουν ζητηθεί αφορούν:

  • Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
  • Καταθετικούς Λογαριασμούς.
  • Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
  • Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
  • Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Αδήλωτα εισοδήματα και μαύρο χρήμα

Το μοντέλο των διασταυρώσεων πιστεύεται ότι θα οδηγήσει στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και στη δημιουργία πρόσθετων φορολογικών εσόδων. Συγκεκριμένα η έρευνα της ΑΑΔΕ αφορά:

1. Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από Ακίνητα , με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

2. Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

3. Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (CRS/DAC2) για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

4. Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2021 (περίοδος θέρους 2021).

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr