Γεωργιάδης: Στις 22 ή 29 Μαρτίου ανοίγει η αγορά

Στις 22, το αργότερο στις 29 Μαρτίου, θα ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 (με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή) ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι τα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

“Είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη”

Ερωτηθείς για το ανοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λεω υπό την εξής έννοια ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λεω ότι η πανδημία θα εξαφανιστει, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα».

Για τα κρούσματα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η βρετανική μετάλλαξη οπωσδήποτε επηρέασε γιατί είναι πολύ πιο μεταδοτική και επειδή επικράτησε αυτή η μετάλλαξη από ότι φαίνεται στην Αττική έχει παίξει ρόλο στους αριθμούς. Όμως επαναλαμβάνω πια ο αριθμός ημερησίων κρουσμάτων είναι δευτερεύον δείκτης, ο πρωτεύον δείκτης είναι οι εντατικές, οι θάνατοι, η εισαγωγή στα νοσοκομεία. Πιστεύουμε ότι όταν ο εμβολιασμός περάσει κάποιο ποσοστό του πληθυσμού περίπου ένα 20%, οι εισαγωγές και οι εντατικές πέφτουν ασχέτως των κρουσμάτων που μπορεί να παραμένουν υψηλά».

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο υπουργός σημείωσε: «Ο προσανατολισμός μας δεν είναι για click away αυτή τη φορά, είναι για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. Προφανώς με όρους, με τα τετραγωνικά ένας ανά 25 μέτρα, με μήνυμα sms που θα σου δίνει μια περιορισμένη χρονικής διάρκειας δυνατότητα να πας να ψωνίσεις, με μάσκες κλπ».

sms αποκλειστικά για το λιανικό εμπόριο

Στην ερώτηση για τον αν θα έχουμε ένα άνοιγμα παρόμοιο με αυτό που έγινε μετά τις γιορτές, ο κ. Γεωργίαδης απάντησε: «Ακριβώς, απλώς η διαφορά θα είναι ότι τώρα θα έχουμε ένα sms αποκλειστικά για το λιανικό εμπόριο το οποίο θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε τη ροή στους δρόμους γιατί αυτό το sms δεν θα μπορεί να το στέλνεις για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο 24ωρο».

«Η διαφορά μεταξύ Δεκεμβρίου και τώρα είναι το εμβόλιο. Το Δεκέμβριο δεν υπήρχε εμβόλιο άρα όποιος ασθενούσε πάνω από τα 60-65 κινδύνευε να πεθάνει, σε είκοσι μέρες πάνω από 65 δεν θα υπάρχει ανεμβολίαστος, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι. Η διαφορά είναι το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης, υπογράμμισε: «Ασφαλώς σε δεύτερο χρόνο, πρώτα θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο και μετά η εστίαση. Αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και είναι 40-45 χιλιαδες τη μέρα μετά από 15 μέρες θα έχουμε 600 χιλιάδες παραπάνω εμβολιασθέντες, όσο μεγαλώνουν οι εμβολιασθέντες τόσο ανεβαίνει το τείχος προστασίας».

Ερωτηθείς αν τα μέσα Απριλίου είναι μια λογική ημερομηνία για το άνοιγμά της, απάντησε: «Είναι μια πιθανή ημερομηνία».

Για το αν αρχικά θα έχουμε άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε: «Προφανώς, όπως είχαμε ανοίξει πέρυσι. Πέρυσι κάποια καταστήματα που είχαν κλειστούς μόνο χώρους δεν ανοίξανε, λίγα όμως ήταν τα περισσότερα ανοίξανε. Έχουμε δώσει και τις θερμάστρες για να απλωθούν λίγο παραπάνω ότι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Όσο έχουμε επιτύχει αυτό το μεγάλο αριθμό ημερησίων εμβολιασμών και αυτό συνεχίζεται η έξοδός μας από την κρίση και από τον εφιάλτη αυτό είναι πλέον όχι ορατή την βλέπουμε, την αγγίζουμε».

Πηγή: economico.gr