Aετονύχηδες παγκοσμίου εμβέλειας εμπλέκονται στην υφαρπαγή ελληνικών επιχειρήσεων

Aετονύχηδες παγκοσμίου εμβέλειας, φαίνεται ότι εμπλέκονται στις μνημονιακές υποθέσεις τύπου Euromedica, δηλαδή στη υφαρπαγή ελληνικών επιχειρήσεων από ξένα funds.

H δουλειά – στην περίοδο των μνημονίων – στήθηκε από ένα πλέγμα ξένων funt managers, ελλήνων συνεργατών τους σε λογιστικά γραφεία “κύρους” και στελέχη συνεργαζόμενων τραπεζών που μόχλευσαν τα οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων και πούλησαν τα δάνειά τους, σε μικρό ποσοστό της αξίας τους ( έως και 17% των αρχικών δανείων), σε νέους αναδόχους (τα funds) που έτσι απεκτησαν δεσπόζουσα θέση στις εταιρείες και στη συνέχεια έγιναν ιδιοκτήτες πολλαπλασιάζοντας σε μια νύκτα την περιουσία τους.

  • To ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι όλη αυτή η “μηχανή” εξελίχθηκε υπό το κράτος των μνημονιακών νόμων και υπό το καθεστώς αποκλεισμού των παλαιών μετόχων στη διαδικασία “κουρέματός” των δανείων από τις τράπεζες.

Τα funds και τα λάφυρα

Είναι γνωστό ότι τα Funds παγκοσμίως στήνουν παιχνίδια προκειμένου να κερδίσουν εκατομμύρια και να τα σηκώσουν από τη χώρα που δραστηριοποιούνται – η οποία συνήθως βρίσκεται με το πιστόλι στο κρόταφο (πχ Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων). Εν συνεχεία φεύγουν με τα λάφυρά τους αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια.

Όμως προκειμένου να αρπάξουν γρήγορα όσο περισσότερα εκατομμύρια μπορούν αδιαφορούν για παραλήψεις, κάνουν παρανομίες με λογιστικά – οικονομικά στοιχεία, βάζοντας μπροστά άλλους (αυτοφοράκηδες) ώστε να έχουν την ευθύνη και οι επικεφαλής των funds να είναι στο απυρόβλητο.

Καταδίκη στελεχών της JPMorgan Chase & Co. στο Σικάγο

Ορισμένες από τις παράνομες πράξεις των ξένων Οίκων και των funds, έχουν και ποινικό ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική. Στο Σικάγο ο πρώην επικεφαλής του τμήματος πολύτιμων μετάλλων της JPMorgan Chase & Co. και κορυφαίος έμπορος χρυσού του καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι χειραγωγούσαν τις αγορές για χρόνια.

Οι Μάικλ Νόβακ και Γκρεγκ Σμιθ κρίθηκαν ένοχοι την περασμένη Τετάρτη από ομοσπονδιακό δικαστήριο μετά από δίκη τριών εβδομάδων και περισσότερες από οκτώ ημέρες διαβουλεύσεων. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία που περιελάμβαναν λεπτομερή αρχεία συναλλαγών, αρχεία καταγραφής συνομιλιών και μαρτυρίες από πρώην συναδέλφους τους που «τράβηξαν την αυλαία» για το πώς ο Νόβακ και ο Σμιθ έκαναν άνω-κάτω τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων προκειμένου να προσπορίσουν παράνομα κέρδη από το 2008 έως το 2016.

Δικαστική έρευνα για την Euromedica

Στην υπόθεση Euromedica δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εντοπίζει η δικαστική έρευνα όπου έχουν αποκρύψει ή και μηδενίσει αξίες εκατομμυρίων, επιχειρώντας να εξαπατήσουν Δικαστές, επιτροπές κεφαλαιαγοράς, μετόχους και Δημόσιο. Στόχος τους να κερδίσουν εκατομμύρια και όλοι οι υπόλοιποι να χάσουν περιουσίες.

Στην περίπτωση της Euromedica ο δικαστικός επανέλεγχος φαίνεται ότι βγάζει «λαυράκια», καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αποκαλύπτεται η πλεκτάνη που στήθηκε και η απόκρυψη των ισολογισμών 16 θυγατρικών εταιρειών προκειμένου να μεταβιβαστεί η επιχείρηση στο αμερικανικό FUND Farallon που αρχικά ήταν μέτοχος με 8%.

Ήδη το 19ο Προανακριτικό Τμήμα ζήτησε από Ορκωτούς λογιστές να βεβαιώσουν τα πραγματικά περιστατικά της αξιολόγησης της Euromedica και άν ελήφθησαν ή όχι υπόψιν οι ισολογισμοί των 16 θυγατρικών της στη εκτίμηση της συνολικής αξίας της εταιρείας. Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr