Συνεχίζοντας στη «γραμμή» που χάραξε από την πρώτη του ομιλία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την χώρα.

Αναπόφευκτο το χάος

Μιλώντας στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι το χάος που παρατηρείται στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων ήταν «αναπόφευκτο» και στο ερώτημα αν η αποχώρηση αυτή μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα σημείωσε ότι «δεν το νομίζω -τώρα μπορούμε να κοιτάζουμε πίσω και ξέρουμε τι θα γίνει, ωστόσο η ιδέα ότι υπάρχει τρόπος να αποχωρούσαμε χωρίς να επικρατήσει το χάος, δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό». Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν προέβλεψαν μια τόσο ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν, αλλά και την κατάρρευση των δυνάμεων του Αφγανιστάν, γεγονός που προκάλεσε την ανάγκη για ταχεία εκκένωση.

Περί απομακρύνσεων Αφγανών

Όσον αφορά στις απομακρύνσεις από το Αφγανιστάν Αμερικανών πολιτών και Αφγανών που είχαν συνεργαστεί μαζί τους, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι υπάρχουν στη χώρα 10 ως 15.000 πολίτες των ΗΠΑ και περίπου 65.000 Αφγανοί σύμμαχοι μαζί με τις οικογένειές τους και δήλωσε ότι «είμαστε δεσμευμένοι ότι θα βγάλουμε από τη χώρα όποιον πρέπει να βγει από τη χώρα. Παράλληλα, αντεπιτέθηκε σε όσους τον κατηγορούν για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι αν οι ΗΠΑ παρέμεναν στη χώρα, ο κόσμος θα έπρεπε να χωνέψει ότι θα έπρεπε να σταλούν πολλά περισσότερα στρατεύματα εκεί, θέτοντας τη ζωή Αμερικανών πολιτών σε κίνδυνο.

Πυρά από το GOP

Ωστόσο, οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν σφοδρότατες αντιδράσεις κυρίως από πολιτικούς προερχόμενους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, οι οποίοι στάθηκαν σε μια σειρά από σημεία:

  • Πρώτον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φάνηκε ότι δεν είχε κανένα σχέδιο για την αποχώρηση των στρατευμάτων και την απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν.
  • Δεύτερον, ο ισχυρισμός ότι το χάος ήταν αναπόφευκτο είναι ψέμα, καθώς η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες για το τι θα συμβεί.
  • Τρίτον, ότι οι τρομακτικές εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τους Αφγανούς συνεργάτες.
  • Τέταρτον, ότι ο Μπάιντεν παραδέχεται ότι προκλήθηκε χάος την ώρα που χιλιάδες Αμερικανοί παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Όλα αυτά δικαιολογούν και την κατάρρευση της δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα, όπως καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις.

Ανησυχία στους συμμάχους

Ωστόσο, η κατάσταση στο Αφγανιστάν προκαλεί ανησυχία και στους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι αισθάνονται ότι η τακτική των ΗΠΑ, να κάνουν ό,τι θέλουν σε διεθνές επίπεδο χωρίς να ακούν κανένα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες για τρίτους (τακτική που ο Τραμπ είχε ακολουθήσει απαρέγκλιτα), συνεχίζεται και επί κυβέρνησης Μπάιντεν, παρά τις δεσμεύσεις του ότι «η Αμερική επιστρέφει». Επίσης, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η αποτυχημένη έξοδος από το Αφγανιστάν δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους των ΗΠΑ -Ρωσία και Κίνα- να κοροϊδέψουν την Ουάσινγκτον, αλλά και να αμφισβητήσουν τη δέσμευσή της στις συμμαχικές της υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr