Αφγανιστάν Καμπούλ

Δραματικά είναι τα τελευταία 24ωρα στο Αφγανιστάν με χιλιάδες ανθρώπους να επιχειρούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν την χώρα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και με την διεθνή κοινότητα να αναζητά λύσεις για την εκκένωση και την μεταφορά των φυγάδων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της G7 ανακοίνωσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά την Τρίτη, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έδωσε εντολή στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να παράσχουν αεροπλάνα για να επιταχύνουν τις προσπάθειες εκκένωσης του Αφγανιστάν.

Eπιστρατεύονται 18 εμπορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το CNBC επιστρατεύονται τουλάχιστον 18  εμπορικά αεροσκάφη, τα οποία δεν θα μεταβούν στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά όσων έχουν ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε άλλες χώρες. Με τον τρόπο αυτό τα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις εντός και εκτός Καμπούλ.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα εμπορικά αεροσκάφη ενεργοποίησε διάταξη 70 ετών η οποία είχε συνταχθεί για τη μεταφορά εφοδίων στο Βερολίνο. Είναι η τρίτη φορά που ενεργοποιείται η εν λόγω διάταξη. Χρήση της είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ.

Η ενεργοποίηση αφορά 18 αεροσκάφη: τρία από τις American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines και Omni Air,  δύο από τη Hawaiian Airlines και τέσσερα από την United Airlines.

Την Τρίτη η έκτακτη σύνοδος των ηγετών της G7

«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν», ανακοίνωσε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους (που επιτεύχθηκαν) τα 20 τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 20 νεκροί την τελευταία εβδομάδα 

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα.

«Η κρίση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι δυσάρεστη. Επικεντρωνόμαστε στο να απομακρύνουμε όλους τους ξένους όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι τα πλήθη που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο αυξάνονται κάθε ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες διπλωμάτες και πολίτες τους, όπως και πολλούς Αφγανούς.

«Οι δυνάμεις μας κρατούν αυστηρές αποστάσεις από τις περιοχές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να αποφύγουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr