αεροδρόμιο Καμπούλ

Δραματικές ώρες ζουν οι φυγάδες του Αφγανιστάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου επικρατεί το απόλυτο χάος.

Χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν απεγνωσμένα να δραπετεύσουν από τη χώρα, ενώ οι Ταλιμπάν απωθούν το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί, χρησιμοποιώντας όπλα, ξύλινα ραβδιά ακόμα και λάστιχα.

Mητέρες πετούν τα μωρά τους για να σωθούν

Ενδεικτικές του φόβου και της απελπισίας που έχει κυριεύσει τους Αφγανούς είναι οι εικόνες με μητέρες να πετούν τα μωρά τους πάνω από τα συρματοπλέγματα του αεροδρομίου, προς τους Βρετανούς στρατιώτες, την ώρα που δέχονται χτυπήματα από μαχητές των Ταλιμπάν.

«Οι μητέρες ήταν απελπισμένες, δέχονταν χτυπήματα από τους Ταλιμπάν. Φώναζαν ‘σώστε το μωρό μου’ και μας πέταξαν τα μωρά, μερικά από αυτά έπεσαν στο συρματόπλεγμα. Aυτό που συνέβη ήταν απαίσιο. Μέχρι το τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ένας άνδρας ανάμεσά μας που να μην έκλαιγε με αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε στον Independent   αξιωματικός του βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών.

        Αφγανιστάν – Πώς οι Ταλιμπάν παγιδεύουν τους πολίτες – Μητέρες πετούν τα μωρά τους σε στρατιώτες Οι Ταλιμπάν “χτυπούν στο ψαχνό”                                                                                        

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας και γύρω από αυτό, είναι εφιαλτική με εκατοντάδες κόσμου να καταφθάνει, προσπαθώντας να φύγει από τη χώρα. Οι Ταλιμπάν ζητούν με σχολαστικότητα έγγραφα από όλους, ενώ δεν διστάζουν να ρίχουν προειδοποιητικές βολές και να «χτυπούν στο ψαχνό», όταν βλέπουν το πλήθος να πλησιάζει. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί στρατιώτες εκτοξεύουν βομβίδες κρότου-λάμψης και ρίχνουν πυρά στον αέρα για να απωθήσουν τον τρομοκρατημένο κοσμο.

Στην πύλη ανατολικά των κύριων εισόδων, οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν τοποθετήσει διαχωριστικά προκειμένου να εμποδίσουν τους Αφγανούς, ενώ στους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο, οι φυγάδες έχουν κατασκήνωσαν έξω, περιμένοντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πτήση που θα τους οδηγήσει εκτός χώρας.

Τρόμος πόρτα-πόρτα σε ολόκληρο το Αφγανιστάν

Την ίδια ώρα, ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σε πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Πάνω από 12 άνθρωποι ανέφεραν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων. Αν και οι Ταλιμπάν ενεθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

Θύματα υπήρξαν σήμερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, και στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, την 19η Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr