Ήττα για τον Ερντογάν και ανατροπή των σχεδίων του για «πόδι» στο Αφγανιστάν φέρνουν οι ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η Τουρκία μοιάζει να εγκαταλείπει το σχέδιό της να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και περιορίζεται στο να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη αν αυτή ζητηθεί από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, ωστόσο, έχουν ήδη απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Το σχέδιο της Τουρκίας

Με τους αντάρτες να έχουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Αφγανιστάν, το αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ αποτελεί το βασικό σημείο σύνδεσης της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο και η Τουρκία είχε προσφερθεί να διατηρήσει εκεί τους περίπου 600 στρατιώτες που έχει στη χώρα για την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Ερντογάν το είχε προτείνει στον Μπάιντεν, στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ, ελπίζοντας έτσι να «τα βρει» με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ συζητήσεις είχαν γίνει και με τον -τέως, πλέον- πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκανί για το ζήτημα αυτό.

«Απόλυτο χάος»

Ωστόσο, η αποχώρηση του Γκανί από τη χώρα, η αστραπιαία κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και οι σκηνές αλλοφροσύνης που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο, με Αφγανούς να κρεμιούνται κυριολεκτιά από αεροπλάνα που απογειώνονταν, διέλυσε τα σχέδια του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκική πηγή που μίλησε στο Reuters, «σε αυτό το σημείο, επικρατεί απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τάξη έχει χαθεί πλήρως. Σε αυτό το σημείο, η διαδικασία ανάληψης του ελέγχου του αεροδρομίου από Τούρκους στρατιώτες έχει εγκαταληφθεί».

Προσωπική ήττα Ερντογάν

Η ίδια πηγή προσέθεσε, πάντως, ότι «αν οι Ταλιμπάν ζητήσουν τεχνική βοήθεια, η Τουρκία μπορεί να παράσχει ασφάλεια και τεχνική υποστήριξη στο αεροδρόμιο», ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αν το σχέδιο της Άγκυρας για το αεροδρόμιο ναυαγήσει, θα πρόκειται για προσωπική ήττα του Ερντογάν, καθώς η Τουρκία δήλωνε μέχρι την τελευταία στιγμή έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίησή του, ενώ τώρα δηλώνει ότι θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Καμπούλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr