Καθώς η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει έκρρυθμη, η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία που πλέον δεν κρύβεται τις εξελίξεις, ανησυχόντας σοβαρά για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών ισλαμικών θυλάκων στη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν κατακτούν την εξουσία.

Οι απειλές

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ασίας και μελών του του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές απειλές που προέρχονται από το Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποτραπεί οποιοσδήποτε αντίκτυπος του ακραίου Ισλάμ στην περιοχή από το Αφγανιστάν και να παραμείνουν μακριά οι εξτρεμιστές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η επιρροή του ISIS

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και οι ηγέτες των χωρών του ΟΣΣΑ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ότι το ISIS έχει ισχυρή επιρροή στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι και αυτό συνιστά μια πολύ επικίνδυνη τάση, που απειλεί το χώρο του ΟΣΣΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του συντονισμού των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του αφγανικού ζητήματος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της G20.

Κίνδυνοι για όλη την Ευρασία

Οι ηγέτες των χωρών του ΟΣΣΑ συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού για να αποτρέψουν τις απειλές που προέρχονται αυτή τη στιγμή από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι εξαιτίας της δημιουργηθείσας κατάστασης «δημιουργούνται πραγματικοί κίνδυνοι για όλη την περιοχή της Ευρασίας και τον κόσμο γενικά». Παράλληλα επισήμαναν την ότι πρέπει να αποτρέψουν τη στρατολόγηση πολιτών τους από εξτρεμιστές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιντερνέτ. Επίσης ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι «εξακολουθεί να τίθεται με ιδιαίτερη οξύτητα το πρόβλημα του εμπορίου ναρκωτικών» επισημαίνοντας ότι οι χώρες του ΟΣΣA θα παρακολουθούν προσεκτικά το πως θα εξελίσσεται η κατάσταση στον τομέα αυτό.

Μέτρα λαμβάνει η Μόσχα

Μέτρα λόγω του χάους που επικρατεί στο Αφγανιστάν λαμβάνει η Μόσχα. Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική βάση της στο Τατζικιστάν με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Kornet εν μέσω της αστάθειας που επικρατεί στο γειτονικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η διοίκηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Το χτύπημα των ΗΠΑ το 2017

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει τη διαβόητη ΜΟΑΒ, την πιο ισχυρή βόμβα συμβατικής (δηλαδή, μη πυρηνικής) τεχνολογίας στην επαρχία Άτσιν του Αφγανιστάν, προκειμένου να διαλύσουν το δίκτυο στοών που είχαν δημιουργήσει εκεί μαχητές του ISIS που δρούσαν στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 94 μαχητές, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αξιωματούχοι. Το χτύπημα των ΗΠΑ ουσιαστικά επιβεβαίωσε την παρουσία του ISIS στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr