Καθώς το Αφγανιστάν βυθίζεται στο χάος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε δήλωσή του προς τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, δικαιολόγησε την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη χώρα, λέγοντας ότι στόχος των ΗΠΑ κατά την εισβολή του 2001 ήταν να περιοριστεί η εξάπλωση της Αλ Κάιντα και να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Η μόνη μας προτεραιότητα

Σε μια δήλωση που στόχο είχε να αποκρούσει τις κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησής του, ότι απέτυχε στο Αφγανιστάν και ότι οι χειρισμοί του έδωσαν τη δυνατότητα στους Ταλιμπάν να επιστρέψουν με τρομακτική ευκολία στην εξουσία, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σκοπός των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ η δημιουργία κράτους στην ασιατική χώρα. «Η μόνη μας προτεραιότητα παραμένει να αποτρέψουμε την τρομοκρατική απειλή» σημείωσε και πρόσθεσε πως καλό θα ήταν «να επικεντρωθούμε στις απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όχι χθες». Για τον Τζο Μπάιντεν, η τρομοκρατική απειλεί έχει κάνει μετάσταση σε πολλές χώρες και δεν εντοπίζεται μόνο στο Αφγανιστάν.

Η συμφωνία Τραμπ-Ταλιμπάν

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως κληρονόμησε μια συμφωνία του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, όπως είπε, οι αμερικανικές δυνάμεις θα έπρεπε να αποσυρθούν από την 1η Μαΐου του 2021. «Η επιλογή που είχα ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτή τη συμφωνία, είτε να ετοιμαστώ για πολεμική σύρραξη με τους Ταλιμπάν» είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας πως πέραν της 1ης Μαΐου δεν υπήρχε συμφωνία που να προστατεύει τον στρατό των ΗΠΑ. Εξήγησε, δε, ότι σήμερα οι ΗΠΑ διεξάγουν επιχειρήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, χωρίς ωστόσο να διατηρούν μόνιμα εγκαταστημένο στρατό.

«Ποτέ δεν θα υπήρχε καλή στιγμή»

Ο Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του. «Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου. Μετά από 20 χρόνια έμαθα πως δεν θα υπήρχε ποτέ καλή στιγμή να αποσυρθούμε από το Αφγανιστάν» είπε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος. Συνεχίζοντας, ανέπτυξε την ρητορική της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία μοιάζει ενοχλημένη με την πολιτική ηγεσία και τον αφγανικό στρατό. Όπως είπε, «η πολιτική ηγεσία το έβαλε στα πόδια και ο στρατός κατέρρευσε». «Ο αμερικανικός στρατός δεν θα πρέπει και δεν οφείλει να πολεμήσει έναν πόλεμο που ούτε οι Αφγανοί στρατιώτες δεν ήθελαν να πολεμήσουν» είπε ο Τζο Μπάιντεν για να προσθέσει ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους».

Πυρά κατά του Αφγανιστάν

Κάνοντας μια αναδρομή στον πόλεμο αυτό, σημείωσε πως οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια σε αυτόν τον πόλεμο. «Τους δώσαμε κάθε ευκαιρία να καθορίσουν το μέλλον τους» είπε και εκτίμησε πως δεν υπήρχε κατάλληλος χρόνος για αυτή την απόσυρση. «Απέτυχαν να κάνουν το οτιδήποτε» επανέλαβε για την απερχόμενη κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και συνέχισε διερωτώμενος «πόσες περισσότερες γενιές Αμερικανών θα θέλατε να στείλω να πολεμούν για τον αφγανικό εμφύλιο πόλεμο».

Όπως είπε, δεν προτίθεται να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, «που μέναμε και πολεμούσαμε αέναα για μάχες που δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά μας». Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε επίσης πως οι στρατηγικοί ανταγωνιστές της χώρας του, η Κίνα και η Ρωσία «θα ήθελαν πολύ να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε χρήματα στο Αφγανιστάν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr