Ένα «φιλικό προς το χρήστη» πρόσωπο επιχειρούν να δείξουν οι Ταλιμπάν, καθώς σταδιακά θέτουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο του Αφγανιστάν, όχι μόνο εδαφικά, αλλά και από άποψη μηχανισμών.

Αμνηστία

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη διεθνή κοινότητα και να αποφύγουν κυρώσεις με το «καλημέρα», οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, δύο ημέρες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν χάρη σε μια επίθεση αστραπή. «Κηρύχθηκε γενική αμνηστία για όλους (…), συνεπώς οφείλετε να επιστρέψετε με πλήρη εμπιστοσύνη στις καθημερινές συνήθειές σας», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Κάλεσμα και στις γυναίκες

Παράλληλα, μπροστά στις τρομακτικές καταγγελίες γυναικών από το Αφγανιστάν για την προηγούμενη περίοδο εξουσίας των Ταλιμπάν στη χώρα και το φόβο επανάληψής τους, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Εμουλά Σαμανγκανί δήλωσε ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο δεν θέλει οι γυναίκες να είναι θύματα. Πρέπει να βρίσκονται στις δομές της κυβέρνησης, με βάση το νόμο της Σαρία». «Η δομή της κυβέρνησης δεν είναι ακόμα πλήρως ξεκάθαρη, αλλά με βάση την εμπειρία, θα υπάρχει πλήρως ισλαμική ηγεσία και όλες οι πλευρές πρέπει να συμμετέχουν», συμπλήρωσε.

Φόβος στην Καμπούλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Καμπούλ δεν έχουν υπάρξει μείζονα περιστατικά βίας από τους Ταλιμπάν, ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν φοβισμένοι. Πολλοί από αυτούς είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, καθώς είδαν ότι οι αντάρτες απελευθέρωσαν κρατούμενους από τις φυλακές και άδειασαν όλα τα οπλοστάσια της πόλης. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν και ιδίως του προέδρου Ασράφ Γκανί, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα με αυτοκίνητα και χρήματα, αφήνοντας τους πολίτες στη μοίρα τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr