Ερντογάν Αίγυπτος

Μετά την ήττα της Άγκυρας στην προσπάθειά της να ελέγξει το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η τουρκική κυβέρνηση αναθεωρεί τα αρχικά της σχέδια και επιχειρεί να βρει τρόπο επικοινωνίας με τους αντάρτες.

«Πάγος» στα σχέδια για το αεροδρόμιο

Όπως έγραψε και το economico.gr, η Τουρκία «παγώνει» επ’ αόριστον την πρότασή της να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά τις σκηνές αλλοφροσύνης που εκτυλίχθηκαν εκεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, αν και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο δεν μπαίνει στο συρτάρι για πάντα και ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν τεχνική βοήθεια, αν τους ζητηθεί από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, οι σχέσεις της Άγκυρας με τους αντάρτες στο Αφγανιστάν είναι θολές και η Τουρκία κινείται σε πολύ «λεπτό πάγο» καθώς προσπαθεί να βρει τρόπους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα μαζί με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ειδάλλως θα αποτελέσουν στόχο για τους αντάρτες.

Οι ελπίδες του Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους ηγέτες των Ταλιμπάν, στηρίζοντας πολλά σε δύο παράγοντες:

  • Πρώτον, ότι η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, άρα πιο κοντά στις ιδέες της νέας ηγεσίας των Ταλιμπάν (ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα πιστεύω τους…) και
  • Δεύτερον, ότι οι Ταλιμπάν μοιάζουν, αρχικά τουλάχιστον, να μην επιθυμούν να παρουσιάσουν ένα πολύ σκληρό πρόσωπο, αλλά να δηλώνουν έτοιμοι να συνεννοηθούν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την πλευρά των ανταρτών, ο εκπρόσωπός τους, Σουχαΐλ Σαχίν, δήλωσε ότι η νέα ηγεσία της χώρας θα προσαρμοστεί στην παγκόσμια τάξη και ότι οι Ταλιμπάν προσβλέπουν σε καλές σχέσεις με την Τουρκία, στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Άγκυρα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα.

Δύσκολος ρόλος

Από την άλλη, στην πολυπαραγοντική συνάρτηση που είναι πλέον το Αφγανιστάν, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες, η Τουρκία δεν έχει ακόμα καταφέρει να αποκτήσει σαφή ρόλο, ενώ είναι σαφής η ανησυχία κάποιων ειδικών για αναζωπύρωση του ισλαμικού εξτρεμισμού στο Αφγανιστάν.

Κάπως έτσι, η Τουρκία μοιάζει να έχει παγιδευτεί στις φιλοδοξίες της για το Αφγανιστάν και πλέον οι κινήσεις της Άγκυρας θα είναι όλο και πιο δύσκολες, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της έναντι των δυτικών εταίρων και συμμάχων της και στα σχέδιά της για καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr