Η ταχεία κατάρρευση του Αφγανιστάν και η βιαστική απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα δίνει πολλαπλά οφέλη στους Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον έχουν την εξουσία.

Αμερικανικά όπλα

Όπως έγραψε το economico.gr, ήδη οι Ταλιμπάν έχουν στην κατοχή τους αεροσκάφη διαφόρων τύπων, αφότου κατέλαβαν δύο στρατιωτικά αεροδρόμια στην Κουντούζ και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο σταρατιωτικό υλικό που οι αντάρτες απέκτησαν κατά την ραγδαία επέλασή τους και την κατάληψη της Καμπούλ και της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Αντιθέτως, ένας πραγματικός θησαυρός οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού -συχνά ιδιαίτερα προηγμένου- βρίσκεται πλέον στα χέρια των ανταρτών, καθώς οτιδήποτε δεν καταστράφηκε (εσκεμμένα ή σε μάχη) είναι πλέον δικό τους για να το χρησιμοποιήσουν, από τουφέκια και πυρομαχικά μέχρι οχήματα HUMVEE και στρατιωτικά drones.

Νέες δυνατότητες για τους Ταλιμπάν

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί, εκτιμάται ότι οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους περίπου 2.000 θωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από 40 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται επιθετικά ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, στρατιωτικά drones ScanEagle, καθώς και υλικά, όπως όπλα, ρουκέτες, πυρομαχικά, γυαλιά νυχτερινής όρασης, ελαφρύ πυροβολικό, κλπ.

Στο διάστημα από το 2002 ως το 2017 οι ΗΠΑ προμήθευσαν το Αφγανιστάν με οπλικά συστήματα συνολικού κόστους 28 δισ. δολαρίων. Το γεγονός ότι τα όπλα αυτά πέφτουν στα χέρια των Ταλιμπάν, εκτός από χτύπημα στο κύρος της Ουάσινγκτον, δίνει στους αντάρτες ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως το να επιχειρούν τη νύχτα ή να πραγματοποιούν χτυπήματα από μακριά.

 Ανησυχία στις ΗΠΑ

Η ανησυχία της Ουάσινγκτον είναι πολλαπλή: πέραν του ότι το γεγονός αυτό προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των λαθών της κατά την έξοδό της από το Αφγανιστάν, υπάρχει φόβος τα όπλα αυτά να χρησιμοποιήθούν από τους Ταλιμπάν σε βάρος πολιτών, να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών ή και να πουληθούν σε αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Για την ώρα οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επιθέσεων για την καταστροφή μεγαλύτερων οπλικών συστημάτων όπως αεροπλάνων και ελικοπτέρων, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν, ωστόσο, πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον κάτι πρέπει να κάνει, προτού οι Ταλιμπάν χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα σε βάρος πολιτών ή αντιπάλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr