τουρισμός εμβολιασμοί

Στο κρισιμότερο στοίχημα από την έναρξη της πανδημίας αναδεικνύεται το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαίου, όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, καθώς το παρατεταμένο lockdown έχει οδηγήσει την οικονομία στα όριά της.

Έχοντας πλέον την εμπειρία του χθεσινού καλοκαιριού, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι  το δυναμικό άνοιγμα του τουρισμού απαιτεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών επιτήρησης αλλά και του ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης εντός Ελλάδας.

Πέντε βασικοί άξονες 

Προκειμένου λοιπόν το άνοιγμα να είναι ασφαλές και ως εκ τούτου ευρύ, έχει εκπονηθεί ήδη ένα σχέδιο που, σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή της Κυριακής ),  προβλέπει αυστηροποιημένα πρωτόκολλα πάνω σε 5 βασικούς άξονες:

Πρώτον, τoν εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα αμέσως μετά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και του πληθυσμού των νησιών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πρόκειται για περίπου 800 χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα πάρουν σειρά άμεσα, ώστε το άνοιγμα που έχει προαναγγείλει ο κ. Θεοχάρης στις 14 Μαίου να γίνει με ασφάλεια.

Δεύτερον, προβλέπονται εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους του τουρισμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ετσι θα καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό εμπνέοντας ασφάλεια.

Τρίτον, έχει σχεδιαστεί η ενίσχυση όλων των συνοριακών σταθμών – χερσαία σύνορα, αερολιμένες και λιμάνια – με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών δοκιμών ούτως ώστε το άνοιγμα όταν γίνει να είναι μόνιμο και να μην υπάρξει πισωγύρισμα ανά περιοχή.

Τέταρτον, θα ενισχυθεί το σύστημα διεξαγωγής διαγνωστικών δοκιμών και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές.

Οριζόντιοι κανόνες για είσοδο στη χώρα 

Πέμπτον, θα υπάρχουν σταθεροί και οριζόντιοι κανόνες για είσοδο στην χώρα. Αυτό που εξετάζεται είναι ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης ο επισκέπτης – τουρίστας να έχει αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη ή εναλλακτικά τεστ αντιγόνου πριν την είσοδο, ενώ θα λαμβάνονται και δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη.

Παράλληλα, στα σχέδια είναι η ενίσχυση των υποδομών περίθαλψης και απομόνωσης σε περίπτωση θετικού τεστ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την περσινή χρονιά. Δωμάτια καραντίνας μπορούν να έχουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες (προαιρετικά), ενώ ξενοδοχεία απομόνωσης θα υπάρχουν μόνο κοντά στα αεροδρόμια.

Τέλος, θα υπάρχει και η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ pcr πριν την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα προέλευσης.

Όσον αφορά τα πρωτόκολλα ταξιδιού, είναι εμφανώς αυστηροποιημένα σε σχέση με πέρυσι, καθώς δεν περιλαμβάνουν μόνο αρνητικό τεστ 72 ωρών ή εναλλακτικά το τεστ αντιγόνου, αλλά και εναλλακτική προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τεστ αντισωμάτων.

Παράλληλα σχεδιάζεται η αναγνώριση ως ισοδύναμων τρίτων εμβολίων όπως αυτό του Sputnik. Τέλος στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση ανά χώρα προέλευσης.

Η αρχή με το Ισραήλ 

Με βάση τους παραπάνω γενικούς κανόνες, στην κυβέρνηση θεωρούν πως φέτος δεν χρειάζεται να υπάρξει – σε αντίθεση με πέρυσι – κανένας αποκλεισμός καμίας χώρας από την τουριστική σεζόν της Ελλάδας, ένα στοιχείο κομβικό για να επιτευχθεί ο στόχος του 50% τουρισμού με βάση τα στοιχεία του 2019.

Επίσης δεν προβλέπεται με βάση τους παραπάνω κανόνες καμία οριζόντια καραντίνα κατά την άφιξη. Εδώ ωστόσο υπάρχει ο αστερίσκος για μονομερείς ενέργειες άλλων κρατών – μελών της ΕΕ κατά της χώρας μας ανάλογα με τις παρεκκλίσεις στις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται και όσα ακόμα αναμένεται να προστεθούν από τυχόν αναπροσαρμογές θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μόλις οριστικοποιηθεί το άνοιγμα της εστίασης το οποίο προβλέπεται στα μέσα Απριλίου.

Οι ανακοινώσεις πάντως δεν μπορεί να αργήσουν καθώς η έναρξη της τουριστικής σεζόν θα γίνει στις 15 Απριλίου για το Ισράηλ και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ το οριστικό άνοιγμα για τον υπόλοιπο κόσμο στις 14 Μαίου μαζί με το άνοιγμα κρουαζιέρας και yachting.

Οι διμερείς συμφωνίες 

Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού με τρίτες χώρες.

Όπως διαμορφώθηκαν το 2019, πλην του Ισραήλ βεβαίως, πρόκειται για τα ΗΑΕ, τη Σ. Αραβία, τη Ρωσία, τη Ουκρανία και την Κίνα.

Όποιος πάντως περιμένει πάρτι μέχρι πρωίας με το άνοιγμα όλων των παραπάνω καλό είναι να περιμένει, καθώς τα μπαρ θα κλείνουν μετά τη μία το βράδυ μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, δηλαδή το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών να φτάσει το 70%.

Πηγή: economico.gr