Με σαφή και αυστηρό τρόπο αντέδρασε το Πεκίνο στην απόφαση της Σουηδίας να αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ZTE από τη δημιουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου 5ης γενιάς (5G) της χώρας, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι «η Σουηδία θα πρέπει με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο να διορθώσει την λανθασμένη απόφαση και να αποφύγει να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σε σουηδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα».

«Συναγερμός» στην Ericsson

Η δήλωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Reuters, προκαλεί «συναγερμό» στον σουηδικό τεχνολογικό γίγαντα Ericsson ο οποίος έχει συμφωνίες με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα τρία μεγαλύτερα δίκτυα της Κίνας και έχει αποκομίσει σημαντική κερδοφορία, προερχόμενη κυρίως από την ανάπτυξη του δικτύου 5G της χώρας της Ασίας.

Πιθανά αντίποινα του Πεκίνου για τον αποκλεισμό της Huawei και της ΖΤΕ από το δίκτυο της Σουηδίας ενδεχομένως να προκαλέσουν πλήγμα στην Ericsson, τα στελέχη της οποίος πλέον έχουν στραμμένο το βλέμμα στην «Απαγορευμένη Πόλη» και τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το Πεκίνο χάνει την υπομονή του

Υπενθυμίζεται ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, κλπ) έχουν αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας από τις υποδομές του δικτύο 5G, ή έχουν θέσει πολύ αυστηρούς κανόνες που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και φαίνεται ότι πλέον το Πεκίνο, που είναι εμπορικός εταίρος τους, έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του.

Ήδη, με αφορμή επιστολή ευρωβουλευτών που ζητούσαν να αποκλειστούν πανευρωπαϊκά οι εν λόγω εταιρείες από τη δημιουργία του 5G, η Κίνα επισήμανε ότι η επίκληση της εντοπιότητας μιας εταιρείας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και για ευρωπαϊκούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται ή έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους εκεί.

Πηγή: economico.gr