Έλεγχοι σε φορολογούμενους που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό

Οι φορολογούμενοι που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και δεν τα έχουν δηλώσει στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν σοβαρό έλεγχο από τις φορολογικές αρχές. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιττσιλή στο Thessaloniki Summit 2021.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών με τις άλλες χώρες ο κ. Πιτσιλής είπε ότι: “τα δεδομένα έχουν αρχίσει και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και αξιοποίησης”. Και επεσήμανε ότι: “ήδη και πέρσι αλλά και φέτος έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν εισοδήματα στο εξωτερικό που δεν τα είχαν δηλώσει, και ειδοποιήθηκαν να έρθουν να τα δηλώσουν”.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει λάβει από ξένες χώρες τα στοιχεία για εισοδήματα που έχουν αποκτήσει φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας σε αυτές. Παράλληλα δηλαδή η Ελλάδα έχει αποστείλει στο εξωτερικό τα στοιχεία εισοδημάτων που έχουν αποκτήσει στη χώρα μας φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού.

Στοιχεία προηγούμενων ετών από 54 χώρες

Η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών  έχει ζητήσει στοιχεία προηγούμενων ετών από 54 χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά οι ή επενδύσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα.   Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση οι πληροφορίες που έχουν ζητηθεί αφορούν:

  • Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
  • Καταθετικούς Λογαριασμούς.
  • Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
  • Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
  • Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Όλες οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου  (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr