Σε σαφώς μικρότερο αριθμό επενδυτών θα απευθύνεται προσεχώς το πρόγραμμα “χρυσής βίζας της Ελλάδος, το οποίο αναθεωρείται με ποικίλες αλλαγές που μεταβάλουν θεμελιωδώς τα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδος “Καθημερινή”, στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων το ελάχιστο ύψος της απαιτούμενης επένδυσης αλλοδαπών προσώπων που επιθυμούν να λάβουν “χρυσή βίζα” θα αυξηθεί στις 800.000 Ευρώ. Ως έχει σήμερα, εφαρμόζεται όριο 500.000 Ευρώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στα Βόρεια και στα Νότια προάστια, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Ετσι, για παράδειγμα περιοχές όπως η Εύβοια, η Κρήτη και όλοι οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί θα έχουν πλέον το υψηλό όριο των 800.000 Ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα πολυπληθέστερα νησιά, στα οποία θα αυξηθεί το όριο της ελάχιστης επένδυσης για τη λήψη της “χρυσής βίζας” από αλλοδαπούς, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο να αυξηθεί σε 400.000 Ευρώ, αντί του ισχύοντος 250.000 Ευρώ, μεταξύ άλλων για την καλύτερη κατανομή της ζήτησης ακινήτων σε ολόκληρη την Επικράτεια. Σύμφωνα με την “Κ”, το όριο των 250.000 Ευρώ θα παραμείνει στα διατηρητέα ακίνητα και κτίρια, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί ένα μέρος των αντίστοιχων διαθέσιμων ακινήτων.

Εκ των θεμελιωδών αλλαγών του προγράμματος της “χρυσής βίζας” θα είναι και το ότι, τα αγοραζόμενα από τους αλλοδαπούς ακίνητα θα πρέπει πλέον να έχουν ελάχιστη επιφάνεια 120 τ.μ., ενώ δεν θα επιτρέπεται η αξιοποίησή τους για το σκοπό της βραχυχρόνιας μίσθωσής τους, αλλά θα επιτρέπεται η μακροχρόνια μίσθωση.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, οι αλλαγές στο πρόγραμμα της “χρυσής βίζας” πρόκειται να ανακοινωθούν προσεχώς, αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο πότε θα ισχύσει η εφαρμογή τους, που μάλλον προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο. Αυτό, αναμένεται πως θα προκαλέσει αυξημένη αγοραστική πίεση – μέχρι την εφαρμογή – για ακίνητα σε περιοχές στις οποίες εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 250.000 Ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr