Τα 8 μέτρα κατά της ακρίβειας

«Όπου χρειαστεί να στηρίξουμε περαιτέρω τα νοικοκυριά θα το πράξουμε» υπογράμμισε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο και με σύνεση», είπε χαρακτηριστικά.

Τα 8 μέτρα κατά της ακρίβειας που εξήγγειλε έχουν στόχο την αντιμετώπιση του πρόσφατου κύματος ανατιμήσεων. Ήδη οι ανατιμήσεις αγαθών και υποηρεσιών είναι παρούσες και πιέζουν το οικογενειακό προϋπολογισμό:

Άλμα 91% στο φυσικό αέριο και το +28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως και 50% στα τιμολόγια ρεύματος το επόμενο διάστημα προκαλούν ίσως τον μεγαλύτερο πόνο.

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και σε μία σειρά ειδών διατροφής ακολουθούν την ανιούσα. Τα νωπά λαχανικά είδαν την τιμή τους να αυξάνεται 21% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αύξηση μεγαλύτερη του 7% είχαμε στο ελαιόλαδο και 17,6% στα άλλα βρώσιμα έλαια. Πιο ακριβό κατά 12,2% πλήρωσαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, τσιμπημένες κατά 8% βρήκαν τις τιμές στα νωπά ψάρια, ενώ αυξήσεις πάνω από 4% συνάντησαν σε πουλερικά και φρούτα.

Τα 8  νέαμέτρα που για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τα 8  νέαμέτρα που για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι:

1. Κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα για κάθε νοικοκυριό μέσω της δημιουργίας ειδικού ταμείου ενεργειακής μετάβασης ύψους 150 εκατ. ευρώ.

2. Μειωμένος ΦΠΑ 13% σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφο, τουρισμό

3. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% 

4. Κατάργηση του τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% για τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Δεν μπορούμε να συζητάμε για ψηφιακή επανάσταση και να έχουμε από τις πιο ακριβές χρεώσεις internet στην Ευρώπη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να καταργήσουμε τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους και να τα μειώσουμε για όλους τους υπόλοιπους» σημείωσε.

5. Διπλασιασμός ποσού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Δεκέμβριο 2021 για όλους τους δικαιούχους

6. Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόραση 

7. 30% έκπτωση φόρου για δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών

8. Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών 6% για τους αγρότες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr