Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης των συνταξιούχων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας (με παρεμβάσεις και στις ρυθμίσεις οφειλών), που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προχώρησαν νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, o υφυπουργός, Απόστολος Βεσυρόπουλος, και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Τα επτά μέτρα του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση προχωρεί σε επτά νέες παρεμβάσεις στήριξης εισοδημάτων και ενίσχυσης των δανειοληπτών. Εξήγησε, δε, ότι «η καλή πορεία της οικονομίας μάς δίνει με ασφάλεια τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για σημαντικές παρεμβάσεις». Συγκεκριμένα:

 • Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν μέχρι το τέλος Μαρτίου έκτακτη ενίσχυση. Καλύπτει περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Η ενίσχυση (το ύψος της οποίας φθάνει τα 280 εκατ. ευρώ) θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος ή εισφορά.
 • Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές, οι καφές, τα ποτά. Συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη λειτουργίας.
 • Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία συνεχίζεται και για το 2023.
 • Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο αυξάνεται στα 200 ευρώ.
 • Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών, το οποίο προβλέπει ότι για όσους έχουν απωλέσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων υπάρχει η δυνατότητα να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δύο δόσεις. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους δημιουργείται νέο σχήμα. Οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις είτε σε 72 δόσεις.
 • Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες, αλλά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «δεν είμαστε ακόμα εκεί που επιθυμούμε». Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων πρέπει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τις προτάσεις προς τους πολίτες και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα γίνεται υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης της ρύθμισης που προκύπτει από τον αλγόριθμο και θα απαιτείται δημόσια ανάρτηση στην πλατφόρμα.

Πώς θα δωθούν τα ποστά στους συνταξιούχους

Εξειδικεύοντας το μέτρο ενίσχυσης των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τη μερική ή και καθόλου αύξηση, το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και άλλες ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν. Σύμφωνα με τον υπουργό:

Συνολικά 560.000 συνταξιούχοι έως 1.100 ευρώ θα λάβουν 300 ευρώ:

 • οσοι δεν είδαν καμία αύξηση. Είναι 120.000 συνταξιούχοι, το 5% του συνόλου, με προσωπική διαφορά και συντάξεις μεταξύ 800-1.000 ευρώ τον μήνα. Θα λάβουν 300 ευρώ.
 • όσοι έχουν προσωπική διαφορά και οι μόνοι που είδαν τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Θα λάβουν 300 ευρώ.
 • όσοι έχουν άρθροισμα συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν μια μικρή ενίσχυση από την αύξηση. Θα λάβουν 300 ευρώ και μιλάμε για 70.000 συνταξιούχους.

Συνολικά τα 250 ευρώ θα λάβουν 394.000 συνταξιούχοι.

 • όσοι έχουν άρθροισμα 1.100 έως 1.600 ευρώ και ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 111 ευρώ ετησίως. 300 χιλιάδες και θα λάβουν 250 ευρώ.
 • όσοι έλαβαν κάποιο μικρότερο ποσοστό από την προσωπική διαφορά. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49% τότε θα λάβουν 250 ευρώ.

Συνολικά τα 200 ευρώ θα λάβουν 158.000 συνταξιούχοι:

 • Την ενίσχυση των 200 ευρώ θα λάβουν 33.000 συνταξιούχοι με άρθροισμα συντάξεων 1.100 έως 1.600 ευρώ και έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξη έως 3,69% αλλά και 125.000 συνταξιούχοι ακόμα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr