Αυτά είναι τα πρώτα 15 έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία 

Σήμερα Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Τα πρώτα 15 μέτρα αφορούν στην πρώτη αρωγή για τις ζημιές στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, στην οικοσκευή, αλλά και τις γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα με την καταστροφή μηχανημάτων και εφοδίων, αλλά και τον θάνατο ζώων.

Επίσης αναφέρονται σε αναστολή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, αναστολή αναγκαστικών εκτελέσεων, συνέχιση καταβολής προνοιακών ενισχύσεων και ελέγχους για την την υγεία των πολιτών και την ποιότητα του ποσιμου και του ποτιστικού νερού.

Τα 15 πρώτα έκτακτα μέτρα

Συνοπτικά, τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από σήμερα είναι:

 1. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.  Σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια. Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
 2. Για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
 3. Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.
 4. Αναστέλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικλες υποχρεώσεις.
 5. Αναστέλονται οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου.
 6. Χορηγείται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων
 7. Εφαρμόζεται αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.
 8. Θα στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.
 9. Δίνεται παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.
 10. Δίνεται έκτατη ενίσχυση για τους αγρότες. Ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο σε ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.
 11. Ξεκινούν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ  οι απαραίτητοι ελέγχοι για τα αρδεύσιμα νερά και κυρίως για το θέμα των εδαφών.
 12. Ξεκινά ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού
 13. Εξελίσσεται η επιδημιολογική επιτήρηση για νοσήματα όπως οι γαστρεντερίτιδες ή ιού του Δυτικού Νείλου.
 14. Συνεχίζεται η φιλοξενία οικογενειών με άτομα με αναπηρία στον Βόλο
 15. Παρατείνεται η καταβολή προνοιακών επιδομάτων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr