Τρία σενάρια για το ξεμπλοκάρισμα των συντάξεων όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Οι 150.000 συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και οι αγρότες που οφείλουν πάνω από 6.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη θα δουν ευχάριστες εξελίξεις, μέσω ρύθμισης που προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή 28 χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και ζουν με μηδέν σύνταξη ή με προνοιακή σύνταξη εάν περάσουν το σχετικό όριο ηλικίας. Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Τα τρία σενάρια για το ξεμλοκάρισμα των συντάξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”  (Αθανασία Ακριβού) τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας είναι διάφορα, με τις τελικές αποφάσεις να κλειδώνουν το επόμενο διάστημα.

  • Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται  είναι η αύξηση των δυο πλαφόν, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή να υπάρχουν ταυτόχρονα εισοδηματικά και  περιουσιακά κριτήρια . Θα εξετάζεται δηλαδή  τόσο η ακίνητη περιουσία του συνταξιούχου, εάν έχει εισόδημα από άλλες πηγές όσο και οι καταθέσεις που έχει, ώστε να αποδεικνύεται πως βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής του χρέους. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση  της πλήρους αδυναμίας, δεν θα ισχύει το όριο των 20.000 ευρώ, αλλά ένα μεγαλύτερο όριο οφειλών.Σήμερα, το ισχύον σύστημα προβλέπει 60 μηνιαίες δόσεις για το πόσο μέχρι τις 20.000 και 6.000 ευρώ ενώ το υπερβάλλον ποσό θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ για να μπορέσει να πάρει τη σύνταξη του ο αιτών-συνταξιούχος.
  • Ένα άλλο σενάριο είναι να υπάρξει ρύθμιση και για το υπερβάλλον ποσό του χρέους, έως  ότου το χρέος  να πέσει στις 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο, όπως για παράδειγμα να  παρακρατείται το σύνολο της σύνταξης. Στη συνέχεια, θα παρακρατείται το ποσό σε 60 ισόποσες δόσεις και θα δίνεται το υπόλοιπο της σύνταξης  όπως ισχύει σήμερα.
  • Ταυτόχρονα υπάρχει και ως τρίτο σενάριο να εφαρμοστούν και οι δύο λύσεις. Δηλαδή να υπάρξει και αύξηση του πλαφόν με κριτήρια  και ταυτόχρονα να υπάρξει και μια ευνοϊκή ρύθμιση για το υπερβάλλον ποσό  πάνω από το νέο πλαφόν ώστε να μην μπλοκάρονται οι συνταξιούχοι με οφειλές  και να μπορούν όλοι κάποια στιγμή να πάρουν τη σύνταξη τους.

Ο κύκλος μέτρων για τους συνταξιούχους

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι κλείνει ένας κύκλος, μετά τις αυξήσεις των συντάξεων από 1/1/2024, την κατάργηση του πέναλτι, το bonus της προσωπικής διαφοράς.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μια νέα αύξηση στις συντάξεις περίπου κατά 3%. Η νέα αύξηση θα γίνει με βάση τον συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, η ανάπτυξη το 2023 θα φθάσει το 2,3% ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στο 4,5%. Αυτό σημαίνει πως η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 3,4% σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα εάν αυτά αλλάξουν προς το καλύτερο η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr