Αυτές είναι οι επτά μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας το 2024

Η προσπάθεια για τη βελτίωση των εισοδημάτων και για την αντιμετώπιση χρόνιων  προβλημάτων της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2024 τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης  στην καταληκτική ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.

Κωστής Χατζηδάκης: Οι επτά μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας το 2024

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας τόνισε ότι για την επόμενη χρονιά περιμένουμε υψηλότερη ανάπτυξη στο 2,9%, νέο ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών, αύξηση των εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας και του δημοσίου χρέους.

Οι επτά προκλήσεις

Ωστόσο – όπως είπε – η οικονομική πολιτική την επόμενη χρονιά θα επικεντρωθεί σε επτά βασικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα:

1. Τη διατήρηση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό, βασικές επιδιώξεις είναι: Η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας και η μείωση του δημοσίου χρέους.

2. Την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025. Και άρση άλλων εμποδίων για την υγιή επιχειρηματικότητα. Στο ίδιο πεδίο περιλαμβάνεται η περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

3. Η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030. Ώστε το εμπορικό ισοζύγιο να βελτιωθεί ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, με ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. Με στήριξη των επιχειρήσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στους τομείς αυτούς.

4. Τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός θύμισε ότι υιοθετήθηκαν από τη Βουλή 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του παραβατικού φαινομένου. Οπως είπε ο υπουργός: “Οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής  -και αυτό φαίνεται στην πρωτοβουλία για τους ελεύθερους επαγγελματίες- κατευθύνονται πρωτίστως στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, και ιδιαίτερα στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Θέλω να σταθώ εδώ σε δυο επιμέρους στοιχεία.

  • Το πρώτο: Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Θα γίνει όπως είπαμε στους πρώτους μήνες του χρόνου. Δεν το συζητάμε. Δεν το πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις. Ας λάβουν όλοι το μήνυμα. Η κυβέρνηση δεν βάζει νερό στο κρασί της στο συγκεκριμένο θέμα!
  • Το δεύτερο σημείο: Το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Υπάρχουν πράγματι διαχρονικές καθυστερήσεις. Τώρα ψηφίστηκε η αυστηρότερη νομοθεσία που υπήρξε ποτέ. Θα την εφαρμόσουμε! Με ό,τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών. Και ακόμη περισσότερο βεβαίως για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. Καμία υποχώρηση! Κανένας συμβιβασμός!

5. Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Το 2024 θα προχωρήσουν μια σειρά από συμβάσεις παραχώρησης, μεταξύ των οποίων για περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια.

6. Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση λόγω πληθωρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης αυξάνονται οι μισθοί των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Ενώ επανέρχονται οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, επίσης αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. “Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση!” τόνισε στο σημείο αυτό ο υπουργός εθνικής Οικονομίας.

7. Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στο πεδίο αυτό ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι για το 2024 αυξάνεται η επιχορήγηση στα νοσοκομεία κατά 481 εκατομμύρια ευρώ, και αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας κατά 255 εκατομμύρια ευρώ.

Σωρευτικά από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες:

– για την Παιδεία κατά 15,7%,
– για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 16,4%,
– για τη ΔΥΠΑ κατά 40%,
– για την υγεία κατά 46,5%,
– για τα νοσοκομεία 97,9%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr