• Με κομμένη την ανάσα, αλλά και με ανάμεικτες προσδοκίες ολόκληρος ο κόσμος περιμένει το αποτέλεσμα των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, μετά από μία «δύσκολη» τετραετία με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης

Παράλληλα, οι επενδυτές βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η υπερδύναμη θα αλλάξει σελίδα, καταχωρώντας στην ιστορία την πρωτόγνωρη περίοδο διακυβέρνησης των ΗΠΑ από έναν ηγέτη με τα χαρακτηριστικά του Ντόναλτ Τραμπ.

Θα αντιδράσουν θετικά οι αγορές εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ; Ή μια νίκη του Μπάιντεν θα οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι θα φέρει σταθερότητα στον Λευκό Οίκο;

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την κατανομή των εκλογικών ψήφων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Infographic: How The Electoral Votes Are Distributed | Statista
Κατανομή των εκλογικών ψήφων στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ωστόσο, ο τρόπος κατανομής των ψήφων αποτελεί ένα ζήτημα αμφισβήτησης. Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας μπορεί να έχουν μεγάλο αριθμό ψήφων – 55 και 38 αντίστοιχα – αλλά σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν εκεί, το «βάρος» της ψηφοφορίας κάθε πολίτη είναι πρακτικά μικρότερο από εκείνο κάποιου που ψηφίζει στο Ουαϊόμινγκ, για παράδειγμα.

Infographic: 2020 Election: How Many Americans Have Voted Early? | Statista
Συνολικός αριθμός ψήφων ανά Πολιτεία των ΗΠΑ έως και τις 30 Οκτωβρίου 2020

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι χρειάζονται επτά ημέρες για την ασφαλή παράδοση ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον πολύ αργά για τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να ψηφίζουν ταχυδρομικώς πριν από τις εκλογές της Τρίτης. Τα δεδομένα από το Πρόγραμμα Εκλογών των Η.Π.Α. δείχνουν ότι έχουν καταχωρηθεί 28.378.765 προσωπικές ψήφοι και 53.663.285 ψηφοφορίες μέσω αλληλογραφίας, περίπου 82 εκατομμύρια συνολικά από τις 30 Οκτωβρίου 2020 στις 1:47 π.μ. ET. Αυτό είναι ήδη πολύ υψηλότερο από τις 56 εκατομμύρια πρώιμες ψήφους στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Δείτε επίσης: Τι θα σημαίνει για τον Ερντογάν μια νίκη Μπάιντεν – Πόσο θα αλλάξει πολιτική προς την Άγκυρα η Ουάσινγκτον

Η πανδημία του κοροναϊού αποτελεί αδιαμφισβήτητα την κινητήριο δύναμη που έχει οδηγήσει σε άνοδο της πρόωρης ψηφοφορίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως το υψηλό επίπεδο “ενθουσιασμού” των ψηφοφόρων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές στους νεότερους ψηφοφόρους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, εκ των οποίων το 46% είχε εμφανιστεί στην ψηφοφορία του 2016. Φέτος, μια δημοσκόπηση των νέων του Χάρβαρντ προέβλεψε ότι θα μπορούσε να ανέβει στο 63%.

Το κύμα πρόωρης ψηφοφορίας ήταν υψηλότερο στις πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς.
  • Η Καλιφόρνια πρωτοστάτησε με 9,17 εκατομμύρια προσωπικά και ταχυδρομικά ψηφοδέλτια μέχρι στιγμής
  • Ακολουθεί το Τέξας με 8,53 εκατομμύρια
  • Η Φλόριντα ολοκληρώνει τους πρώτους τρεις με 7,39 εκατομμύρια

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής είναι περίπου το 60% του συνολικού αριθμού των ψήφων που καταγράφηκαν στις εκλογές του 2016, με ποσοστό αισθητά υψηλότερο σε ορισμένα μέρη της χώρας. Στο Τέξας, για παράδειγμα, ο συνολικός αριθμός των πρώτων ψηφοφόρων αντιπροσωπεύει το 95% του συνόλου των ψήφων του 2016.

Infographic: Trump vs. Biden: Timeline | Statista
Ποσοστό των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για κάθε υποψήφιο το 2020

Ένα χρονοδιάγραμμα για τη μέση θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων απέναντι στον υποψήφιο για προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει πως, ο Μπάιντεν είχε σημαντικό προβάδισμα έναντι του Τραμπ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2020.

  • Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, ο Μπάιντεν απολαμβάνει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του Τραμπ (κατά μέσο όρο περίπου 7-10% υψηλότερο). Ακόμα και όταν ο Μπάιντεν δεν ήταν “φαβορί” για να κερδίσει τον διορισμό των Δημοκρατικών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εξακολουθούσε να βρίσκεται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αρκετά μπροστά από τον Τραμπ.
Από την 1η Νοεμβρίου, το μέσο προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ είχε σταθεροποιηθεί σε περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Με μόλις δύο μέρες να απομένουν για την ολοκήρωση των εκλογών, το προβάδισμα του Μπάιντεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία. Ωστόσο, ένας από τους πιο βασικούς καθοριστικούς παράγοντες για τον Μπάιντεν, αποτελεί το αν οι υπόλοιποι Δημοκρατικοί θα προσέλθουν στις κάλπες σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι την ημέρα των εκλογών.

Δείτε ακόμη: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – “Ντέρμπι” στις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Infographic: Who Are America's Newspapers Endorsing For President? | Statista
This chart shows 2020 general election editorial endorsements by major U.S. newspapers.

Καθώς οι Αμερικανοί κατευθύνονται προς τις κάλπες, στις πιο διχαστικές προεδρικές εκλογές εδώ και δεκαετίες, αρκετές μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ δημοσίευσαν στοιχεία και ειδήσεις, προβάλλοντας την υποστήριξή τους για καθέναν από τους 2 υποψηφίους Προέδρους.

  • Σύμφωνα με έρευνα του American Presidency Project, 47 μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ υποστήριξαν τον Joe Biden. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Τραμπ απολαμβάνει την υποστήριξη μόλις επτά εφημερίδων.

Η USA Today, οι New York Times και The Chicago Tribune αποτελούν μόνο μερικά από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν. Από την άλλη, η New York Post και η Boston Herald υποστηρίζουν την παραμονή του Τραμπ για τέσσερα ακόμη χρόνια στον Λευκό Οίκο.

«New Deal» με την Ουάσινγκτον ζητά το Βερολίνο, Τραμπ «ψηφίζει» το Βελιγράδι

Δεν είναι τυχαίο, ότι ανήμερα της έναρξης της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας απηύθυνε έκκληση για «New Deal» με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη από έναν λειτουργικό διατλαντικό δεσμό, θέλουμε ένα “New Deal” στην σύμπραξη αυτή και είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στην σχέση μας».

Υπενθμίζεται ότι η σχέση του Τραμπ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανοιχτά ανταγωνιστική, αρχής γενομένης από την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο και φθάνοντας μέχρι τις Συνόδους του ΝΑΤΟ και για την κλιματική αλλαγή ή για τον τρόπο που Βερολίνο και Ουάσινγκτον αντιμετώπισαν την πανδημία του κοροναϊού.

Τραμπ ξανά προσδοκά η Σερβία

Την ίδια ώρα, πάντως, η Σερβία θέλει νέα τετραετία Τραμπ και δεν το κρύβει. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μάλιστα, είπε ανοιχτά ότι «η νίκη του Τραμπ αναμφισβήτητα θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα για εμάς. Κάποιοι διερωτώνται, και τι θα κάνετε αν κερδίσει ο Μπάιντεν; Δεν θα κάνουμε τίποτα, αλλά δεν είμαστε ούτε χαζοί, ούτε τυφλοί για να μην καταλαβαίνουμε και να μην βλέπουμε τι θα ήταν καλύτερο για μας».

Ο Βούτσιτς προσέθεσε ότι «για το Βελιγράδι οι αμερικανικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Φαβορί θεωρείται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο προσωπικά έχω καλές σχέσεις, αλλά η πολιτική του δεν έκλινε προς το μέρος της Σερβίας. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον και αυτό το γνωρίζουμε», καθώς ο Τραμπ έχει δείξει να συμπλέει με τη Σερβία για το ζήτημα του Κοσόβου.

Δείτε ακόμη: Ποιες είναι οι δέκα Πολιτείες που θα “βγάλουν” τον επόμενο Πρόεδρο 

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Αυτή είναι η ταυτότητα του δράστη – Αυστριακός με καταγωγή από Βόρεια Μακεδονία (Photo)

Πηγή: economico.gr