Ενώ στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα “κλειδώσουν” τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ήδη από δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα όσο και από διαρροές στελεχών του υπουργείου, διαμορφώνεται το πλαίσιο των εξαγγελιών:
1. Η σημερινή κατάσταση της οικονομίας
Η οικονομία σήμερα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Βασικοί θετικοί δείκτες είναι:
- Τα τουριστικά έσοδα που αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να υπερβούν τα αντίστοιχα του 2019
- Ο υψηλός αριθμός νέων επενδύσεων
- Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα
- Ο υψηλός αριθμός προσλήψεων και η συρρίκνωση της ανεργίας
- Οι καταθέσεις των νοικοκυριών που συνέχισαν να αυξάνουν και τον μήνα Ιούλιο
- Η διαμόρφωση δημοσιονομικού χώρου που επιτρέπει λελογισμένες παροχές
- Η μείωση του χρέους
[Η ελληνική οικονομία πέτυχε την μείωσή του χρέους κατά 13,1% του ΑΕΠ, μία επίδοση που ήταν και η πιο μεγάλη στην ΕΕ αλλά και πρωτόγνωρη ιστορικά στην Ευρωζώνη. Για φέτος ο στόχος που είχε τεθεί τον Απρίλιο ήταν η αποκλιμάκωση στο 180,2% του ΑΕΠ (επίσης μείωση κατά 13,1%)]
Αυτή η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό που οφείλεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.
2. Ο δημοσιονομικός χώρος και οι αντοχές του
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε στο α’ τριμηνο δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια. Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023.
- Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει μεγαλύτερο το ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τον Bruegel, το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες.
Για την συνολική εικόνα των εσόδων θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου.Τότε θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να στηριχθεί η κοινωνία έως το τέλος του έτους, με νέα μέτρα.
3. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, που θα καθορίσει και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι:
Έκτακτα μέτρα που χαρακτηρίζονται από την ανάγκη άμεσης στήριξης της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεωναπό τις αρνητικές επιπτώσεις του διαρκώς αυξανόμενου κόστους της ενεργεία για όσο χρειαστεί. (Ωστόσο, όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για τη στήριξη για τη στήριξη αυτή ενεργεία, τόσο στερούνται πόροι για αλλά κοινωνικά μέτρα).
Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα ισχύσουν το 2023.
4. Τα έκτακτα μέτρα
Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα μέτρα, των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων μας τα περιέγραψε χθες ο κ. Σταϊκούρας.
- Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. «Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε.
- Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.
- Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι ναδοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» είπε.
- Για την επιταγή ακρίβειας ανέφερε ότι στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού ειναι η βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι και η επιταγή ακρίβειας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.
5. Τα μόνιμα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2023
Τα βασικά μέτρα που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:
- Ενισχύσεις σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους
Αυτά είναι τα βασικά μέτρα του “πακέτου της ΔΕΘ” που φαίνεται να έχουν κλειδώσει, χωρίς να αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιφυλάσσει και κάποια έκπληξη.


Πηγή: economico.gr