τεθωρακισμένο VT-72B

Tο , ένα “σπάνιο σοβιετικό στρατιωτικό όχημα” ανάκτησης μηχανικού που βασίζεται στο άρμα Τ-72, χωρίς τον πυργίσκο και το κανόνι, το οποίο κατασκευαζόταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην πρώην Σοβιετοκρατούμενη Τσεχοσλοβακία, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σήμερα, οι στρατοί, τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, δεν διαθέτουν πλέον κανένα από τα σπάνια αυτά 46 τόνων οχήματα μηχανικού στο ενεργό απόθεμά τους, αν και ο τσεχικός στρατός χρησιμοποιεί ορισμένα νεότερα VT-72M στην Ουκρανική αντεπίθεση, , που ταλαιπωρούν τους Ρώσους.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς έκαναν οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι τα παλιά τους VT-72B. Αλλά με κάποιον τρόπο, ορισμένα “αντίγραφα” του συγκεκριμένου τεθωρακισμένου οχήματος ανάκτησης εμφανίστηκαν και στις δύο πλευρές του μετώπου της Ουκρανίας.

Είναι οφθαλμοφανές γιατί οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι χρειάζονται τα VT-72B: οι στρατοί και των δύο χάνουν κατά εκατοντάδες τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα εν μέσω του πολέμου που διανύει τον 18ο μήνα του.

Συχνά, η επισκευή ενός ακινητοποιημένου οχήματος είναι εφικτή μεν, αλλά μόνο αφότου το μηχανικό το ανακτήσει από το πεδίο της μάχης – εγχείρημα που συνήθως απαιτεί τη ρυμούλκυσή του σε ασφαλές σημείο από ένα τεθωρακισμένο όχημα ανάκτησης του μηχανικού.

Για τον σκοπό αυτό, το πετρελαιοκίνητο VT-72B έχει εφοδιαστεί με βαρούλκο, έναν γερανό 19 τόνων και μία λεπίδα μπουλντόζας για σταθερότητα. Ανήκει στην ίδια κατηγορία οχημάτων με το γερμανικό Bergepanzer, το βρετανικό Challenger ARV και το αμερικανικό M-88.

Η ανάκτηση των αναντικατάστατων πρώην γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2A6, των πρώην φινλανδικών Leopard 2R εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και των πρώην αμερικανικών οχημάτων μάχης M-2, από τα ουκρανικά Bergepanzer συνέβαλε καταλυτικά στον μετριασμό του κόστους της καταστροφικής προσπάθειας που διεξήγαγε η 47η Ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού προκειμένου να διασχίσει το ρωσικό ναρκοπέδιο στη νότια περιφέρεια της Ζαπορίζια, στις 8 Ιουνίου.

Η ταξιαρχία κατά την προέλασή της αναγκάστηκε να αφήσει στο πεδίο 20 και πλέον από τα καλύτερα οχήματά της. Και χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες μέχρις ότου οι Ουκρανοί προχωρήσουν αρκετά πιο πέρα από το ναρκοπέδιο, έτσι ώστε να μπορέσουν τα Bergepanzer του μηχανικού να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανάκτησης των πολύτιμων αρμάτων μάχης.

Τόσο η Τσεχική Δημοκρατία όσο και η Σλοβακία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και έχουν παράσχει οχήματα μάχης στον στρατό του Κιέβου. Η Τσεχική Δημοκρατία,  φαίνεται ότι προμήθευσε την Ουκρανία και με μερικά VT-72B γύρω στο 2014, τη χρονιά που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Μερικά από αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μηχανικού εξακολουθούν να παραμένουν σε ενεργό δράση.

  • Με πληροφορίες από το Forbes
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr