Αύξηση μισθών και θέσεις εργασίες

Στην αποτροπή μιας ενδεχόμενης “έκρηξης” της εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας στην Ελλάδα το 2022 λόγω της τότε απροσδόκητης ανόδου του πληθωρισμού εν μέσω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, φέρεται να οδήγησε η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται σχετικά, το 2022 καταγράφηκε ταχεία άνοδος του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως λόγω του μεγάλου ενεργειακού “σοκ” από τα τεκταινόμενα στη Ρωσία. “Σε παλαιότερες περιόδους, σε παρόμοιες συνθήκες συνήθως είχαμε έκρηξη της εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας στη χώρα μας”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για να προστεθεί πως “Λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης – αύξηση κατώτατου μισθού, εισοδηματικές ενισχύσεις στα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, αναπτυξιακές πολιτικές που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της ανεργίας – αυτό απετράπη”.

Τα δύο υπουργεία προέβησαν στις ανωτέρω διευκρινίσεις με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στοιχείων για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια στην Ελλάδα με έτος αναφοράς το 2022. Σύμφωνα με αυτά, μεταξύ 2021 και 2022 η ανισότητα (δείκτης Gini από 31,4 σε 31,8) και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (από 18,8% σε 18,9%) αυξήθηκαν ανεπαίσθητα ενώ, αντίθετα, οριακή βελτίωση καταγράφηκε στο ποσοστό του πληθυσμού που τελεί σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (από 26,3% σε 26,1%). “Το ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης προστάτεψαν τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι ανάμεσα στα δύο αυτά χρόνια η εισοδηματική μερίδα του φτωχότερου 25% του πληθυσμού αυξήθηκε λίγο (από 10,3% σε 10,4%), ενώ το λεγόμενο ‘χάσμα φτώχειας’ που δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί συμπολίτες μας μειώθηκε σημαντικά, από 23,8% σε 22,5%”, σύμφωνα με τα δύο υπουργεία.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια μετατόπιση των εργαζομένων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, “κατά συνέπεια, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ‘ροκανίσματος’ της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, πέτυχε υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων”.

Όπως καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν, “συνεχίζουμε την ίδια επιτυχημένη οικονομική πολιτική, η οποία μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση των μισθών, οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr