Αυξήθηκαν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων

Αυξήθηκαν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων από 0,16 έως 0,81 ανάλογα με το ύψος του δανείου και την κατηγορία της επιχείρησης, ανεβάζοντας το μέσο επιτόκιο στο 3,49% από 2,84% τον Μάρτιο και 2,61% τον Φεβρουάριο.

Αυτόι προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ για την εξέλιξη των επιτοκίων τον Απρίλιο. Πρόκειται για το μέσο κόστος δανεισμού όλων των επιχειρήσεων, το οποίο αυξάνεται στο 4,68% για τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έως 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο παρουσιάζουν τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή τα δάνεια άνω του 1 εκατ., το επιτόκιο των οποίων αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 3,44% από 2,63% τον Μάρτιο και 2,38% τον Φεβρουάριο.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ανησυχία καθώς καθιστά υψηλό το κόστος δανεισμού για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων και προστίθεται στη γενικότερη αύξηση των πρώτων υλών και των μεταφορικών, υπονομεύοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη.

Μικρή αποκλιμάκωση στα επιτόκια των δανείων από 250.000 έως 1 εκατ.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μικρή αποκλιμάκωση στα επιτόκια των δανείων από 250.000 έως 1 εκατ. και συγκεκριμένα από 3,55% σε 3,39%, επίπεδο το οποίο ωστόσο είναι μεσοσταθμικό και δεν αντανακλά το κόστος δανεισμού για μια μικρομεσαία επιχείρηση που συνήθως επιβαρύνεται με αυξημένο περιθώριο (spread).

Στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, παραμένει το κόστος δανεισμού για την αγορά κατοικίας ή για τη χρηματοδότηση καταναλωτικών αναγκών, διατηρώντας το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στο 2,40% και των καταναλωτικών δανείων στο 11,05% σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν τα νέα δάνεια και όχι τα επιτόκια στα υπόλοιπα των δανείων, τα οποία ανατιμολογούνται με βάση το euribor.

Καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων

Την ίδια στιγμή καθηλωμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι τα επιτόκια καταθέσεων με το μέσο επιτόκιο στους προθεσμιακούς λογαριασμούς να διαμορφώνεται στο 0,13%, ενώ σε μηδενικά επίπεδα είναι το επιτόκιο στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Οι τράπεζες έχουν κάνει σαφές ότι η πιθανή άνοδος στα καταθετικά επιτόκια θα αρχίσει να αποτυπώνεται μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,5% από το αρνητικό σήμερα -0,5%.

Ετσι, σε αντίθεση με τα επιτόκια των δανείων τα οποία ανατιμολογούνται αυτόματα με την άνοδο του euribor, το όφελος στα επιτόκια καταθέσεων θα είναι σταδιακό και θα αρχίσει να αποτυπώνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τον Σεπτέμβριο και εφόσον η άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ ξεπεράσει τη 1 μονάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr