Στριμωγμένος, παρά την ανοιχτή στήριξη της Γερμανίας, φαίνεται ότι αισθάνεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαπιστώνει ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις σχετικά με τη στάση της Τουρκίας σε μείζονα στρατηγικά ζητήματα.

Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα λάβει κυρώσεις σε βάρος της χώρας για την αποσταθεροποιητική πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν διαπιστώνει ότι ακόμα και οι περιορισμένης έκτασης κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400 προκαλούν προβλήματα στην Τουρκία.

Ελπίζει σε «νέα σελίδα» σχέσεων με ΗΠΑ-Ε.Ε.

Παράλληλα, είναι εμφανές ότι αναζητά «γραμμή επικοινωνίας» με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει έναντι της Άγκυρας, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι τόσο ευεπίφορος όσο ο Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, του ΑΚΡ, επιχείρησε να ρίξει γέφυρες προς Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, αναφέροντας ότι η Αγκυρα ελπίζει να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., γκρινιάζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία είναι «θύμα» εφαρμογής «δύο μέτρων και δύο σταθμών» τόσο εκ μέρους της Ουάσινγκτον όσο και εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

«Στρατηγική τύφλωση» της Ε.Ε.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο ως προς την ανατολική Μεσόγειο, όσο και ως προς τους S-400. Ευχόμαστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαλλαγεί από την στρατηγική τύφλωση που την διακατέχει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας, μάλιστα ότι «πιστεύω ότι ο (Τζο) Μπάιντεν θα αποδώσει την δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ».

Πηγή: economico.gr