Σε κινήσεις που υποδηλώνουν φανερό άγχος προβαίνει η Τουρκία, η οποία βλέπει ότι όσο περνά ο καιρός τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιστροφής της στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, από το οποίο αποβλήθηκε το 2019, λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Έτσι, μετά την πρόσληψη του δικηγορικού γραφείου Αrnold & Porter από την τουρκική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler, η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας προσέλαβε τον Stephen Williams, πρώην στέλεχος της Lockheed Martin, με στόχο την επανένταξη της στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς του stealth αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Αγωνία για επιστροφή στο πρόγραμμα

Ο Williams έχει δημιουργήσει από το 2020 τη δική του εταιρεία με την επωνυμία «Pentagon Strategies», η οποία είναι καταχωρημένη στη λίστα Foreign Agents Registration Act (FARA) του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αποκάλυψε μάλιστα την έναρξη της συνεργασίας του με την SSB, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο στόχος των αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά των S-400.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντεμίρ πριν από μερικές εβδομάδες, είχε επιχειρήσει να ρίξει στάχτη στα μάτια των ΗΠΑ λέγοντας ότι «αυτό που λέμε δεν είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μπούμε και πάλι στο πρόγραμμα. Λέμε ότι υπάρχει μια αδικία και αυτή η αδικία είναι ανάγκη να διορθωθεί». «Ο στόχος όλων των προσπαθειών μας δεν είναι απαραιτήτως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον να αποζημιωθούμε για τις αδικίες και για την απώλεια δικαιωμάτων μας», σημείωσε.

Ξεκάθαρη θέση από ΗΠΑ

Πάντως, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι όσο η Τουρκία δεν εγκαταλείπει το πρόγραμμα ανάπτυξης των S-400 ούτε οι κυρώσεις σε βάρος της πρόκειται να αρθούν -αντιθέτως, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνουν και αυστηρότερες- ούτε και επίκειται επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, καθώς οι S-400 θεωρούνται «ανταγωνιστικό» οπλικό σύστημα που μπορεί να «μάθει» να αναγωρίζει το στίγμα των stealth μαχητικών.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, κατέστησαν σαφές στους Μεβλούτ Νταβούτογλου και Ιμπραχίμ Καλίν, αντίστοιχα, ότι για την Ουάσινγκτον οι S-400 αποτελούν πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο με την πλήρη και οριστική απόσυρσή τους από το οπλοστάσιο της Τουρκίας.

Πηγή: economico.gr