Αγκαλιά με τον Πούτιν ο Ερντογάν αποσταθεροποιεί τη Συμμαχία και απειλεί τα ελληνικά νησιά

Tα μηνύματα που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με αποδέκτη την Τουρκία για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 και την αγορά 40 F-16 Viper δεν θεωρούνται καθόλου ενθαρρυντικά, έτσι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε μια εβδομάδα απείλησε την Ελλάδα με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ελληνικών νησιών, αλλά και τις ΗΠΑ, πως σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τα αιτήματα της Τουρκίας, τότε η χώρα του θα επιχειρήσει να αγοράσει μαχητικά από άλλες χώρες.

«Ελπίζω οι ΗΠΑ να μη μας οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους. Και αυτό που εννοώ διαφορετικούς δρόμους, θέλω να πω πως στον κόσμο δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτές που πουλάνε μαχητικά αεροσκάφη. Πουλάνε η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, από παντού υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ηδη υπάρχουν κάποιοι που μας κάνουν σήμα

Ηδη υπάρχουν κάποιοι που μας κάνουν σήμα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Πάντως, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που άκουσαν τις δηλώσεις Ερντογάν ερμήνευσαν πως το «σήμα» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Ερντογάν έρχεται από την πλευρά της Μόσχας.

Αναλυτές στην Αγκυρα εκτιμούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει αρνητικά μηνύματα στην τουρκική κυβέρνηση για τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών τα οποία χαρακτήρισε πως είναι «υπο κατοχή».

«Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη!»

Το περασμένο Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε εναντίον της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «έχουμε μόνο μια πρόταση στην Ελλάδα! Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη! Δεν μας ενδιαφέρει αν έχετε εισβάλει στα νησιά κ.τλ. Οταν έρθει η ώρα και η στιγμή θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Οπως λέμε “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”». Ο Ερντογάν επανέλαβε άλλες δυο φορές αυτή την απειλή του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στα Βαλκάνια, για πιθανή νυχτερινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκαθαρίζουν πως δεν μπορεί να αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια των δηλώσεων Ερντογάν 

Μια λεπτομέρεια των δηλώσεων Ερντογάν που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως η πρώτη ενημέρωση στα κινητά των δημοσιογράφων ήρθε από την τουρκική έκδοση της ρωσικής ιστοσελίδας Sputnik, που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2015, όταν η Τουρκία είχε καταρρίψει ρωσικό μαχητικό στα σύνορα της Συρίας και οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν φτάσει στο ναδίρ, η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την λειτουργία του Sputnik στην Τουρκία, όπως και την πρόσβαση των τούρκων πολιτών σε αυτό.

Λίγα χρόνια μετά άλλαξαν τα δεδομένα. Η Αγκυρα επανέκδωσε την άδεια λειτουργίας της ρωσικής ιστοσελίδας καθώς η Τουρκία συμμάχησε σε πολλά ζητήματα με την Μόσχα, αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, η Ρωσία χτίζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στην περιοχή Ακούγιου.

Oι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία

Oι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία, έχουν φτάσει σε σημείο «συμμαχίας» με τον πρόεδρο της Τουρκίας να κατηγορεί τις «χώρες της Δύσης» και να τονίζει πως ακολουθούν «προκλητική πολιτική» απέναντι στη Ρωσία ενώ δικαιολόγησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόφασή του να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αφού τόνισε πως «του επέβαλαν κυρώσεις κι εκείνος χρησιμοποιεί τις δικές του δυνατότητες».

Εμπειροι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής,  παραδέχονται πως αυτός που θα μπορούσε να ικανοποιηθεί ιδιαίτερα από ένα ελληνοτουρκικό «θερμό επεισόδιο» είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρατηρεί ήδη πως υπάρχει ένταση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr