Σημαντική χαρακτήρισε τη διατήρηση του θετικού κλίματος στα ελληνοτουρκικά, “προκειμένου να επιτευχθεί η βούληση για λύση” στο Κυπριακό ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Επανέλαβε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

Συγκεκριμένα, Τούρκος υπουργός συμμετείχε χθες βράδυ σε δεξίωση στα Κατεχόμενα της Κύπρου, συνοδευόμενος από σύσσωμη τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του, με αφορμή την επέτειο για τα 452 χρόνια από την Αλωση της Κύπρου από τους Οθωμανούς και τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΤΜΤ.

  • “Είναι σημαντική η διατήρηση της θετικής περιόδου που διανύουμε με τη γειτονική μας Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί η βούληση για λύση. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι ποτέ δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση”, ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι “δεσμευόμαστε πλήρως τόσο για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος στο οποίο οι Κύπριοι αδελφοί μας θα ζουν με ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο”.

“Η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα”

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα. Για το λόγο αυτό, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να χαθούν άλλα 50 χρόνια σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα αποφευχθούν μονομερή βήματα που αγνοούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού “λαού” (sic) στο νησί, θα ληφθούν υπόψη σωστά οι ιστορικές και σημερινές πραγματικότητες, θα αποφευχθούν οι ενέργειες και η ρητορική που στοχεύουν στην αύξηση της έντασης στην περιοχή και θα επιδειχθεί ισχυρή βούληση για ειρηνική, ισότιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια, στη βάση του διεθνούς δικαίου”.

Πηγή: economico.gr