Αγνοούμενοι παραμένουν οι δύο χειριστές του F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας , ένας σμηναγός και υποσμηναγός από την 338 Μοίρα, που κατέπεσε λίγο πριν τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας (30/1) στον θαλάσσιο χώρο νότια του αεροδρομίο της Ανδραβίδας, ενώ τη δημοσιότητα ήρθαν οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια.

Οι χειριστές του F-4 που δεν πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν, εκτελούσαν «χαμηλή ναυτιλία», πτήση, δηλαδή, με κατώτατο όριο τα 300 πόδια.

sintrimai1
  • Το Φάντομ εκτελούσε εκπαιδευτικό σενάριο, πραγματοποιώντας πτήση «χαμηλής ναυτιλίας» (300 πόδια/100 μέτρα) σε ζεύγος με ακόμη ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου.

Το γεγονός ότι συνοδευόταν από άλλο μαχητικό οδήγησε και στον άμεσο εντοπισμό του σημείου πτώσης. Το δεύτερο Φάντομ, άλλωστε, αμέσως μετα την πτώση παρέμεινε στο σημείο και γι΄αυτό ήταν άμεση και η ανταπόκριση για την επιχείρηση διάσωσης, καθώς το πρώτο ελικόπτερο σηκώθηκε εντός πενταλέπτου.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.

O ρόλος των F-4

Αναλαμβάνουν κυρίως αποστολές κρούσης ενώ πρόσφατα τους ανατέθηκε ο ρόλος της αναχαίτισης τουρκικών UAV.

Πρόκειται για διθέσιο δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου και είναι αμερικανικής κατασκευής.

Τα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963 ενώ τα πρώτα ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus.

Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ: 

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10.30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr