εστίαση ρεσυτότητα

Η εστίαση άνοιξε σχεδόν στο σύνολό της, ο τουρισμός μαζί με τις περιφερειακές μετακινήσεις θα ανοίξει το επόμενο Σαββατοκύριακο και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων θα επανέλθουν σε λειτουργία μέχρι το τέλος Μαΐου.

  • Όμως για όλους τους κλάδους της οικονομίας που παρέμειναν κλειστοί από τον περασμένο Νοέμβριο, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή περιορίζεται σε μία λέξη: ρευστότητα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναγνωρίζοντας το πρόβλημα θέλει, όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας να δει «πως θα κυλήσουν τις πρώτες εβδομάδες μετά την καραντίνα και εφόσον χρειασθεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις» με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που παρέμειναν κλειστοί επί πολλούς μήνες.

“Πέφτουν” 3 δις στην αγορά μέσα στον Μάιο

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μέσα στο Μάιο θα ενισχυθούν με κρατικούς πόρους σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως όχημα για την κυκλοφορία ζεστού χρήματος στην αγορά. Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι για τα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών, της εστίασης, της έκτακτης αποζημίωσης για 100.000 επιχειρηματίες και της «Γέφυρας 2» θα πέσουν στην αγορά περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ και σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι από την 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η επιδότηση της εστίασης 

Ειδικότερα για την εστίαση  την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων για την επιδότησή τους με κεφάλαια κίνησης ώστε να είναι ομαλότερη η επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.

Το συνολικό ποσό, για την ενίσχυσή τους, ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης φθάνει στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, ώστε να ενισχυθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Τα ποσά της επιδότησης αναμένεται να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ερχεται νέο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού

Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι εντονότατο και στον κλάδο του τουρισμού, αφού οι ξενοδόχοι δεν έχουν εισπράξει προκαταβολές για τα πρώτα έξοδα λειτουργίας τα οποία είναι σημαντικά.  Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, στο μέτρο του δυνατού, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων, ανάλογο με αυτό της εστίασης, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με εκπροσώπους των ξενοδόχων ο Μάιος είναι σχεδόν χαμένος μήνας ενώ εφόσον βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστών τότε θα υπάρξουν σημαντικές αφίξεις τόσο τον Ιούλιο αλλά κυρίως τον Αύγουστο.

Έμμεση ένεση ρευστότητας θα δώσει και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για το οποίο θα διατεθούν 500.000.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν πιστωτικά σημειώματα τα οποία  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.  Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr