ΜΕΘ κορονοϊού

Τα δημογραφικά και ηλικιακά στοιχεία της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού δείχνουν πίεση, και μάλιστα ισχυρή, στο σύστημα Υγείας. Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε τους λοιμωξιολόγους σε πιο αυστηρό επίπεδο εισηγήσεων προς την κυβέρνηση για τα μέτρα προς ανάσχεση της πανδημίας.

Ο πρώτος ανησυχητικός δείκτης είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, ο οποίος χθες ανέβηκε σε νέο ρεκόρ – στους 128 και αυξήθηκε κατά 14 ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο.

Τσιόδρας: Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας

Το δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, γεγονός που επεσήμανε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις, και το τελευταίο επταήμερο είχαμε περίπου 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
«Αυτό», τόνισε, «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας».

Στο 75% η πληρότητα των ΜΕΘ σε Αττική-Θεσσαλονίκη

Τρίτος παράγοντας συναγερμού για το ΕΣΥ είναι η επίσης σταθερή αύξηση της πληρότητας στις ΜΕΘ, κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και στην Αττική.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη είπε ότι ήδη «έχει καλυφθεί το 70 με 75% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για κοροναϊό στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη» και τόνισε και εκείνη: «Τα κρούσματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι οριακή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία: 100%, Κεντρική Μακεδονία: 46%, Ήπειρος: 40%, Αττική: 61%, Θεσσαλονίκη: 60% και Θεσσαλία: 40%.

Η  διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 65 ετών. Οι 37 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

 Οι αριθμοί των διασωληνωμένων τις τελευταίες 7 ημέρες:

  • 23 Οκτωβρίου: 89 διασωληνωμένοι
  • 24 Οκτωβρίου: 91 διασωληνωμένοι
  • 25 Οκτωβρίου: 84 διασωληνωμένοι
  • 26 Οκτωβρίου: 95 διασωληνωμένοι
  • 27 Οκτωβρίου: 102 διασωληνωμένοι
  • 28 Οκτωβρίου: 108 διασωληνωμένοι
  • 29 Οκτωβρίου: 114 διασωληνωμένοι
  • 30 Οκτωβρίου: 128 διασωληνωμένοι

Πηγή: economico.gr