Μπορεί κατά καιρούς διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι να επιχειρούν να απαξιώσουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, ωστόσο, φαίνεται ότι ο τουρκικός τύπος δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις αυτές.

Αντιθέτως, με αφορμή το… σίριαλ της απόκτησης από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, ο αρθρογράφος της Hurrieyt, Σεντάτ Εργκίν, σε μακροσκελές άρθρο του με τίτλο «Μπορούν οι ΗΠΑ που έχουν ήδη αρχίσει την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, να καθυστερούν το τουρκικό αίτημα;», επισημαίνει ότι έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, η Άγκυρα μπορεί πολύ σύντομα να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τεράστιο άλμα της Ελλάδας

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος κάνει λόγο για «τεράστιο άλμα» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των F-16 σε Viper, των Rafale, αλλά και την πιθανή αγορά των 5ης γενιάς μαχητικών F-35. Στο άρθρο γίνεται αναλυτική αναφορά στην αγορά των ρωσικών S-400 και την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, αλλά και στην εμπλοκή που έχει υπάρξει, τουλάχιστον επί του παρόντος, στην απόκτηση νέων F-16 και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων.

Σε αυτές τις εξελίξεις αντιπαραβάλλει τις κινήσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με την παραλαβή των πρώτων Rafale καθώς και των πρώτων F-16 Viper – εκ των συνολικά 83 που θα αποκτήσει – αλλά και τις συζητήσεις για την αγορά 20 F-35 με την προοπτική γιά άλλα 20. «Αυτό που έχει κάνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία χρόνια είναι ένα τεράστιο άλμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της Hurriyet.

«Προβληματική κατάσταση για την Άγκυρα»

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι τα ελληνικά μαχητικά σταδιακά περνούν από την 4η στην γενίά 4,5 και εντέλει στην 5η γενιά αεροσκαφών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά και σε δυσοίωνο τόνο για την Τουρκία ότι «αν δεν υπάρξει πρόοδος στο αίτημα για F-16 προς τις ΗΠΑ και η Ελλάδα εφαρμόσει τις κινήσεις στις τρεις κατηγορίες (σ.σ. F-16, Rafale και F-35), είναι αναπόφευκτο ότι αυτή η κατάσταση θα έχει συνέπειες για την ισορροπία δυνάμεων στον αέρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εργκίν τονίζει ότι «σε αυτή την περίπτωση, ήδη συζητείται ως σοβαρή πιθανότητα να προκύψει μια προβληματική κατάσταση για την Άγκυρα στην ισορροπία δυνάμεων στις αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών στο Αιγαίο από τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και πιθανότατα από το 2026 και μετά. Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ ξεκινούν ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό των F-16 με την Ελλάδα, η ζήτηση της Τουρκίας συνεχίζει να καθυστερεί και θα επιδεινώσει περαιτέρω το βάρος των σημερινών προβλημάτων στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr