Έντονο προβληματισμό στη Γερμανία προκαλούν τα συνεχιζόμενα -επικίνδυνα για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή- καμώματα του Τούρκου προέδρου, με κάποια γερμανικά ΜΜΕ πλέον να προτείνουν αυστηρές λύσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Σύμφωνα με την επισκόπηση τύπου της Deutsche Welle, το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανία RND σε σχόλιό του με τίτλο «Να δείξουν κόκκινη κάρτα στον Ερντογάν!», σημειώνει ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν εξελίσσεται σε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα πρέπει να επιτέλους να του δείξει τα όριά του. Και η Γερμανία όμως μπορεί να κάνει κάτι».

Απειλή για την Ευρώπη

Το RND σημειώνει: «Την ώρα που ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία με επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί σχεδόν καθημερινά τη γείτονά του και εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα με σύνθημα “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Ο αμερικανός στρατιωτικός ιστορικός και ειδικός σε ζητήματα Τουρκίας Ράιαν Τζινγκέρας παρατηρεί ότι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας “δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή”».

Τονίζει, δε, ότι «μετά τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να του δείξει κόκκινη κάρτα. Και η Γερμανία όμως μπορεί να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τον αυταρχικό Τούρκο πρόεδρο. Με αφορμή τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, μιας και αυτά θα μετατόπιζαν την ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Άγκυρας».

«”Βάρβαρη συμπεριφορά”»

Εν τω μεταξύ, η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «“Βάρβαρη συμπεριφορά”» αναφέρεται στο περιστατικό με τους 92 μετανάστες, σημειώνοντας ότι «το τι ακριβώς συμβαίνει στις όχθες του Έβρου είναι δύσκολο να το παρακολουθήσει κανείς. Μεγάλα τμήματα είναι απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές. Ούτε οι τουρκικές, ούτε οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας επιθυμούν ανεξάρτητους παρατηρητές, οι οποίοι να βλέπουν τι ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν το ποτάμι και επομένως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Σε αυτό το κενό πληροφόρησης ελληνική και τουρκική κυβέρνηση προχωρούν κάθε τόσο σε αλληλοκατηγορίες. Το Σάββατο η αντιπαράθεση έφθασε σε μακάβρια κλιμάκωση. Ο έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ανάρτησε φωτογραφία με 92 γυμνούς μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν στις όχθες του Έβρου. Στις κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας η Άγκυρα επέρριψε στην Αθήνα fake news. Εκπρόσωπος της Frontex επιβεβαίωσε το συμβάν, λέγοντας ότι υπάλληλοί της βοήθησαν τις ελληνικές αρχές στη διάσωση των μεταναστών.

Η Frontex σε δύσκολη θέση

Στην παρούσα φάση ωστόσο, η Frontex βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την δημοσίευση από το Spiegel μίας εμπιστευτικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες στον πρώην επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάλληλοι της Frontex επί των ημερών Λεζερί συμμετείχαν πολλές φορές σε ελληνικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης μεταναστών, στις οποίες οι μετανάστες απωθούνταν πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τέτοιες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχουν επίσης τεκμηριωθεί και από άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr