Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), που είναι η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της χώρας, έθεσε το ακροδεξιό κόμμα AfD υπό παρακολούθηση ως κίνδυνο για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της χώρας.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή παραμένει… μυστική, καθώς το AfD είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας από την υπηρεσία να μην δημοσιοποιήσει ότι το παρακολουθεί, καθώς έτσι θα δημιουργούσε συνθήκες ανισότητας για το κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Η BfV τελικά δεσμεύτηκε να μη δημοσιοποιήσει την απόφαση για παρακολούθηση του κόμματος και των μελών του, ωστόσο, τελικά αυτό διέρρευσε και τώρα το AfD πνέει μένεα κατά της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας, καθώς οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν.

Ρατσιστικό και ξενοφοβικό

Πέραν αυτής της λεπτομέρειας, πάντως, το AfD, το οποίο σχηματίστηκε στις αρχές της κρίσης του ευρώ, ζητώντας η Γερμανία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, εδώ και πολλά χρόνια δίνει διάφορες αφορμές με την ακραία ρατσιστική ρητορική του.

Πλέον το κόμμα είναι καθαρά ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό, ενώ είχε διασυνδεθεί με τις ακραίες ρατσιστικές εκδηλώσεις της οργάνωσης Pegida, η οποία διοργάνωνε διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας κατά των μεταναστών και του Ισλάμ.

Θύλακες ακροδεξιάς

Το AfD, το οποίο στις εκλογές του 2017 συγκέντρωσε ποσοστό 13%, έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπήκε μεταπολεμικά στην Bundestag, αλλά και το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα που η BfV θέτει υπό παρακολούθηση ως κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Το τελευταίο διάστημα, η Γερμανία έχει εξαπολύσει ένα άγριο κυνηγητό για την καταπολέμηση της άνθησης της ακροδεξιάς στη χώρα, κυρίως σε θεσμούς όπως η αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπου το AfD διαθέτει συμπαγείς θύλακες υποστηρικτών.

Θαυμαστές του Τραμπ

Επίσης, το AfD ήταν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Γερμανία και στελέχη του είχαν συναντηθεί με τον Στιβ Μπάνον, έναν από τους «ιδεολογικούς καθοδηγητές» της alt-right στην Αμερική.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία η κυβέρνηση απαγόρευσε μια ακραία -στα όρια του νεοναζισμού- οργάνωση, την Génération Identitaire, ενώ το Κογκρέσο στις ΗΠΑ συνεχίζει την έρευνα για σχέσεις της ακροδεξιάς με τους εισβολείς στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Πηγή: economico.gr